2024. május 30., csütörtök

Szombaton helyezik örök nyugalomra Pásztor Istvánt

Temetésén beszédet mond Orbán Viktor és Aleksandar Vučić is – Ideiglenesen dr. Pásztor Bálint a VMSZ élén

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke szerdán arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy édesapja búcsúztatására szombaton, november 4-én 14 órakor kerül sor a szabadkai Bajai úti temető Péits-kápolnájában. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke súlyos betegség után, 67 éves korában hétfőn hunyt el.

Pásztor Bálint közösségi oldalán tudatta, hogy a temetésen kérésére beszédet mond Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb államfő, a külhoni magyarság nevében Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, a VMSZ nevében pedig Juhász Bálint, az Intézőbizottság elnöke. Megerősítette, hogy ezt megelőzően szombaton 10 órai kezdettel Újvidéken, a tartományi képviselőház üléstermében gyászülést tartanak. Kiemelte, édesapja volt a vajdasági parlament történetének leghosszabb ideig hivatalban levő elnöke, amire méltán volt büszke.

Kedd óta félárbócon a tartományi képviselőház előtti lobogók. A parlament üléstermének előcsarnokában mától jegyezheti be bárki a részvétnyilvánítását (Ótos András felvétele)

Kedd óta félárbócon a tartományi képviselőház előtti lobogók. A parlament üléstermének előcsarnokában mától jegyezheti be bárki a részvétnyilvánítását (Ótos András felvétele)

A tartományi képviselőház üléstermében tartandó gyászülésen, a család kérésére, az elhunytat a parlament nevében Damir Zobenica alelnök, valamint Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és dr. Bagi Boján, a VMSZ tartományi frakcióvezetője búcsúztatja. „Kérem édesapám tisztelőit, legyenek velünk szombaton” – fogalmazott Pásztor Bálint.

RÉSZVÉTNYILVÁNÍTÓ KÖNYV A PARLAMENTBEN IS

A Vajdasági Magyar Szövetség székházában (Szabadka, Fasizmus áldozatainak tere 9.) kedden helyezték el Pásztor István emlékére a részvétnyilvánító könyvet. Ebbe november 3-ával bezárólag 8 és 17 óra között bárki bejegyezheti részvétnyilvánítását. Tegnap ottjártunkkor többen is lejegyezték gondolataikat, mint ahogyan korábban azt már sokan megtették.

A tartományi képviselőházban ma, azaz csütörtökön 10 órakor helyezik el a részvétnyilvánító könyvet, ebbe 16 óráig jegyezheti be bárki részvétnyilvánítását. A részvétnyilvánító könyvet a parlament üléstermének előcsarnokában helyezik el.

IDEIGLENESEN PÁSZTOR BÁLINT VEZETI A PÁRTOT

Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottságának elnöke a Pannon tv Közügyek című műsorában kedden megerősítette, hogy a párt Tanácsa ideiglenesen dr. Pásztor Bálintot bízta meg a VMSZ vezetésével. Dr. Pásztor Bálint megbízatása a párt következő közgyűléséig tart.

– A testület egyhangú döntést hozott, vagyis mindenki támogatásáról biztosította a VMSZ alelnökét. Az egyhangú döntés mögött az az egyértelmű álláspont áll, hogy a VMSZ Tanácsa Pásztor Bálintban látja a megkezdett munka folytatásának a biztosítékát. Folytatni tudjuk a VMSZ eddigi elnöke által a vajdasági magyar közösség érdekében képviselt hozzáállást – nyilatkozta Juhász Bálint.

Juhász Bálint szavai szerint Pásztor István megérdemli, hogy megadják neki a méltó végtisztességet. Kiemelte, a jelenlegi rendkívüli helyzet, ez pedig rendkívüli megoldásokat kíván. A párt nem maradhat vezető nélkül, anélkül a közelgő választásokon sem tudna részt venni – mondta Juhász Bálint.

Nyitókép: A VMSZ szabadkai székházában már sokan aláírták a részvétnyilvánító könyvet (Molnár Edvárd felvétele)