2024. július 16., kedd

Alig termett, mégsem kell senkinek

A vártnál is gyengébb a napraforgó hozama, ráadásul az ára is 40 százalékkal csökkent, s a felvásárlók sem mutatnak érdeklődést iránta – jelentette ki Nedeljko Savić, a Stig Földműves Egyesület elnöke. A Beta hírügynökségnek nyilatkozva közölte, a felvásárlási ár jelenleg 40–41 dinár kilogrammjáért, s emlékeztetett arra, hogy tavaly, az állami szubvenciót is beleszámítva, 70 dinárt lehetett kapni érte.

Szavai szerint a kedvezőtlen időjárási körülmények, mindenekelőtt a gyakori esőzések és a viharok jelentős mennyiségű napraforgómezőt tettek tönkre, a szél sok helyütt eltörte a növények szárát. Ennek következtében az átlagosnak számító hozam alatt alakul a terménymennyiség, az átlagnak 2,8–3 tonna számít hektáronként, most azonban 2,3 tonnát takarítottak be. Annak ellenére, hogy alacsony a hozam, az étolajgyárak sem vásárolják fel a napraforgót – mutatott rá Savić.

Az alacsony felvásárlási érdeklődés egyik oka szerinte az lehet, hogy a tavalyi étolajkiviteli stop miatt a legtöbb gyár nem szabadult meg a felhalmozott terménytől, így pillanatnyilag nincs szükségük több „nyersanyagra”.

Veszteségeik vannak azoknak, akik napraforgó-termesztéssel foglalkoznak, mert hektáronként 120–135 ezer dinárt kellett elkölteniük a vetésre, s ha a hozamból származó bevételt vesszük figyelembe, legkevesebb 300 eurós a kár. Nem sokkal jobb a helyzet a kukorica és a búza esetében sem – tette hozzá az egyesület vezetője.