2024. április 14., vasárnap

A vállalkozások több mint fele növelte az árakat

A termelési költségek emelkedése az üzletemberek felét a késztermékek árának és a szolgáltatások díjszabásának emelésére kényszerítette 2022 harmadik negyedévében – derül ki a Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) felméréséből.

A Nova ekonomija portál szerint az év végére a hazai gazdaság forgalom- és exportnövekedésre, stabil üzleti környezetre és foglalkoztatásra számít, de a vállalatok előtt álló legnagyobb kihívást az energia-, nyersanyag- és nyersanyag-beszerzési költségek növekedése, valamint a késztermékek árának emelkedése jelenti.

A kutatásban több mint 1800 vállalkozás vett részt, a megkérdezett cégek 81 százalékánál nőttek a termelési költségek, miközben a megkérdezett üzletemberek 51 százaléka a késztermékek vagy szolgáltatások árát emelte ki. A válaszadók rámutatnak, hogy a hatékonyabb működés kulcstényezője az alacsonyabb erőforrásárak.

A közlemény szerint a felmérésben résztvevő cégek mintegy 80 százaléka arra számít, hogy azonos vagy nagyobb forgalommal zárja az idei évet, a megkérdezett exportőrök 84 százaléka stabil exporttevékenységre számít, főleg a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és a szolgáltatási tevékenységben, míg a válaszadók 93 százaléka nem tervezi az alkalmazottak számának csökkentését a negyedik negyedévben.

A válaszadó cégek 76 százaléka rámutatott arra, hogy elegendő pénzügyi forrással rendelkezik a vállalkozás optimális finanszírozásához, kétharmaduk pedig 2022 harmadik negyedévében volt elegendő forrása a beruházásokhoz. A felmérésben résztvevő cégek az idei pénzügyi jelentések szerint összesen 22,7 milliárd euró üzleti bevételt értek el, és 2022 szeptemberében 287 ezer dolgozót foglalkoztattak.