2024. július 13., szombat

Újabb támogatás fiataloknak és munkanélkülieknek

A Gazdasági Minisztérium ma vissza nem térítendő összegekre írt ki pályázatot, amelyek segítségével a kezdő vállalkozók és a fiatalok a saját vállalkozásukat tudják fejleszteni, írja a b92.

A felhívásra azon vállalkozók, mikro- és kisvállalkozások pályázhatnak, amelyek  2021-ben, 2022-ben vagy 2023-ban alapítottak, valamint azon vállalkozók, mikro- és kisvállalkozások, amelyeket a kérelem benyújtásának évéhez viszonyítva öt évvel korábban, azaz 2018-ban, 2019-ben, 2020-ban, 2021-ben, 2022-ben, illetve 2023-ban, és amelynek alapítója és törvényes képviselője 35 év alatti személy.
Siniša Mali pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy ezzel szeretnék támogatni az új vállalkozások létrehozását. Hozzátette, hogy erre a célra a kormány 300 millió dinárt különített el a költségvetésből, a fennmaradó összeget pedig a Fejlesztési Alap hiteléből biztosítják. Hangsúlyozta, hogy az igénylésenként jóváhagyott pénzeszközök teljes összege, beleértve a vissza nem térítendő és kölcsönforrásokat is, nem lehet kevesebb 400.000 dinárnál, és nem haladhatja meg a hatmillió dinárt.
Elmondta, hogy a lakossági felhívás minden munkanélkülire és a fejlesztés kezdeti szakaszában lévő vállalkozóra vonatkozik eszköz-, szerszám- és szállítójárművek beszerzésére, üzlet- és/vagy termelőterület folyamatos karbantartására, valamint a működési költségekre (a teljes beruházás 20 százalékáig).
A nyilvános felhívás legkésőbb 2023. december 31-éig nyitva áll. Minden további információ megtalálható a privreda.gov.rs és a fondzarazvoj.gov.rs weboldalakon, valamint a preduzetnistvo.gov.rs oldalon.