2024. május 20., hétfő

Legkevésbé Szerbiának van szüksége feszültségre

Aleksandar Vučić: Nincs magasabb harci készültség a koszovói határnál

A koszovói történésekkel kapcsolatban Aleksandar Vučić államfő hétfőn este az amerikai CNN televíziónak is adott interjút. Ott is elmondta, hogy mindenkinek, aki részt vett Észak-Koszovó területén Banjskában a koszovói rendőrséggel szembeni támadásban, a szerbiai intézmények előtt kell felelniük. Ez alól nem képez kivételt Milan Radoičić sem, a koszovói szerbek egyik vezérpolitikusa, aki magára vállalta a támadás felelősségét, emelte ki az államfő.

– Szerbia felelősségre von mindenkit, aki bűncselekményt követett el és aki a területén tartózkodik. Ő (Milan Radoičić) Szerbiában van, és az ügyészség megteszi, amit kell – emelte ki Vučić Christiane Amanpour amerikai újságírónő feltett kérdésére válaszolva. Elmondta azt is, hogy elítéli a koszovói rendőr meggyilkolását, de rámutatott, a szerbek csak meg akarták magukat védeni a huzamosabb ideje tartó nyomásgyakorlás alól. Vučić elmondta, vádemelés nélkül tartóztatták le a szerbeket, házkutatást tartottak, kilakoltatás, kisajátítás történt, mindez nincs összhangban a brüsszeli megállapodással és a nemzetközi közjoggal. A szerb községek közössége sem alakult még meg, pedig 10 évvel ezelőtt, 2013-ban közös dokumentumot írtak alá, közölte a B92.

Az államfő elmondta, Szerbia az utolsó állam a régióban, amelynek feszültségre lenne szüksége Koszovó területén.

– Szerbiának nincs szüksége semmilyen háborúra és összetűzést sem szeretne a NATO-val. Ugyanakkor a KFOR, a békefenntartók nagyobb jelenlétére számítunk, különösképpen Észak-Koszovó területén – hangsúlyozta Vučić.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a szerb hadsereg figyelemmel kíséri a koszovói helyzetet és annak megfelelően mozgatják az erőket, ahogy szerintük a legkívánatosabb. Vučić azt is kijelentette, hogy nem írta alá a hadsereg magasabb harckészültségi szintre emeléséről szóló parancsot.

A CNN újságírónője arra is rákérdezett, hogy Vučić egyezik-e Novak Đoković teniszező üzenetével, amit a Roland Garros tenisztornán ráírt a kamerára: „Koszovó Szerbia szíve, állítsák meg az erőszakot.” Az államfő kiemelte, a teniszező szívből szólt és a Szerbiában élő lakosság 99 százaléka egyezik ezzel az üzenettel, írja a Nova.rs.

Richard Grenell, a Koszovó és Szerbia közötti párbeszéd volt amerikai megbízottja tegnapi közösségi bejelentésében az amerikai State Department téves becslésére mutatott rá a szerb katonai jelenlét kapcsán a koszovói határnál.

– A külügyminisztérium egyik hivatásos tisztviselője mondta, hogy (John) Kirby (az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora – szerz. megj.) nem használta a határon lévő szerb csapatok számáról szóló legfrissebb információkat, amikor tévedésből a megerősített erők visszavonásáról számolt be – írta az X (Twitter) profilján Grenell, közölte a Tanjug hírügynökség.

Nyitókép: buducnostsrbijeav Instagram