2024. május 14., kedd

A jövő tűzoltóit ki kell nevelni

Családi- és gyermeknapot szervezetett a Bajsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A hetényegyházi székhelyű Egy csepp tűz Önkéntes Tűzoltó-egyesület és a Szabadszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság közreműködésével, Zenta, Kishegyes, Bácskossuthfalva, Martonos, Zentagunaras és Orom önkéntes tűzoltó-egyesületeinek részvételével szerveztek második alkalommal családi és gyermeknapot Bajsán a hétvégén. A Bajsai Önkéntes Tűzoltó-egyesület székházának udvarán zajló rendezvényen összesen 150-en vettek részt, csaknem kétharmaduk gyermek volt. Számukra ügyességi játékokat készítettek elő a tűzoltáshoz szükséges alapfelszereléseket felhasználva.

Bajsán a gyerekekkel együtt 40-en veszik ki részüket aktívan a tűzoltótestület munkájából – tudtuk meg az egyik fő szervezőtől, Kádár Károlytól, a házigazda testület parancsnokától, aki elmondta, hogy eredménytől függetlenül, egységesen igyekeztek minden részt vevő gyermeket megajándékozni, azaz motiválni. Arról is mesélt, hogy a csapatokat vegyesen állították össze. Majd a rendezvény másik fő szervezője, Dobrik Tímea, a bajsai tűzoltópalánták koordinátora hozzátette, a találkozó nem titkolt célja, hogy minél jobban közel kerüljenek egymáshoz a vajdasági magyar települések önkéntes tűzoltó-egyesületei és az utánpótlást jelentő gyerekek.

– Jól érezte magát mindenki, közösen játszottak a gyerekek, kézen forogtak a tűzoltás alapfelszerelései, a felnőttek pedig egymást erősítették a hivatás útján – hallhattuk, majd Horváth Andrea, a bajsai önkéntes testület egyik rangidős ifjúsági tagja elmondta, hogy a gyerekeket hat csapatra osztották fel.

– Asztalitenisz-labdát kellett egy tömlőben végigvezetni, lécsíelés játékot, tömlőtekét is szerveztünk, a Káliz Íjászegyesület is közreműködött, és puttonyfecskendővel célba kellett lőni – hallhattuk. Balázs István, az Egy csepp tűz ÖTE parancsnoka, Kecskeméten szolgáló hivatásos tűzoltó tájékoztató előadás keretében emlékeztette a jelenlevőket – a gyerekekre fókuszálva –, hogy hogyan kell viselkedni vészhelyzet alkalmával.

– Szervezetünk elsősorban iskoláskorú gyermekekkel igyekszik foglalkozni, és nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás kinevelésére is. Ezzel együtt felkészítjük a legkisebbeket arra, hogy ha vészhelyzettel állnak szemben, akkor ne essenek pánikba, és megfelelő módon, rátermetten tudjanak cselekedni. Ismerjék a vészhívó telefonszámot, vagy merjenek felnőttet segítségül hívni baj esetén. Ennek jegyében is szerveztük meg nyáron a II. Kárpát-medencei Magyar Gyermekek Ifjúsági Tűzoltótáborát, ahol vajdasági és erdélyi gyermekek is szép számmal jelen voltak – nyilatkozta egyebek mellett Balázs István, aki elmondta azon tapasztalatát is, hogy Magyarországon nagyon nehezen tudják megszólítani a gyerekeket, de meglátása szerint a vajdasági magyar önkéntes tűzoltó-egyesületek többsége példaértékűen foglalkozik ezzel a korosztállyal. A bajsai tűzoltó-találkozót Topolya Község Önkormányzata, a helyi közösség támogatta, a résztvevők ebédjének alapanyagát a Szilágyi Farm biztosította, emellett más magánvállalkozók is hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

Az eseményről készült fotógalériát ITT tekintheti meg. 

Nyitókép: Nyitókép: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele