2024. május 20., hétfő

Becsöngettek

Csaknem 160 magyar iskolakezdő a Topolya községi iskolákban

Szeptember 1-jén a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának tagjai, dr. Crnkovity Gábor és dr. Námesztovszki Zsolt átadták az iskolakezdő csomagokat Topolya községben. A délelőtt folyamán a pacséri Moša Pijade Általános Iskolában dr. Crnkovity Gábor 7 elsősnek nyújtotta át a tanfelszerelést és a táskákat Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő köszöntőszavai után. Az idén az iskolatáskák mellett az új köntösbe bújtatott ajándékzacskók minden olyan tanfelszerelést tartalmaznak, amire szüksége van egy iskolakezdőnek.

– Az MNT a Magyar Kormány Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával biztosította a tanfelszerelést a magyar tannyelven iskolát kezdő elsősöknek, az iskolatáskát pedig idén is a Rákóczi Szövetség ajándékozta a gyermekeknek. A szülőknek gyakorlatilag csak a könyveket kellett beszerezniük. Ezzel jelentősen könnyebbé vált a családok számára a tanévkezdés, illetve az iskoláztatás – nyilatkozta dr. Crnkovity Gábor, az MNT tagja Pacséron.

A Társult Iskolák információja alapján Topolya községben 254 elsős kisdiák kezdte meg a tanévet, ezzel összesen 1845 általános iskolást tart számon 8 alapfokú tanintézmény Topolyán és a falvakban. A Csáki Lajos Általános Iskolába 77 elsős iratkozott be, a Nikola Tesla Általános Iskolába 75 két tannyelven, a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskolában 33 diák kezdte meg tanulmányait magyar tannyelven, a bajsai Testvériség-Egység Általános Iskolában 21 tanulóval gyarapodtak a két tagozaton, a pacséri Moša Pijade Általános Iskolában szerb és magyar tannyelven 7-7 elsőssel kiegészülve indítják a tanévet. A zentagunarasi Október 18. Általános Iskola magyar tagozatán 14 kisdiákot köszöntöttek. Gunaras általános iskolájában idén 12 iskolakezdő lépte át a tanintézmény küszöbét, a krivajai Vuk Karadžić Általános Iskolában pedig 6-an kezdték meg tanulmányaikat. Valamennyi kisdiák a tanügyi minisztérium támogatásával a Bambi kekszgyár édességcsomagját kapta ajándékba, valamint órarend és naptár ajándékban is részesült az önkormányzat jóvoltából. A község területén a szerb tagozatokra iratkozó tanulók számára a községi önkormányzat tanszercsomag ajándékot állított össze, és egy-egy táskát is ajándékozott, valamint a Logopraktika könyvet.