2024. május 20., hétfő

Tizenkét magyar elsős Szenttamáson

A község négy iskolájában 89 kisdiák lépte át először az iskola küszöbét

Szenttamás község négy általános iskolájában is ünnepélyes fogadást szerveztek az elsősöknek. A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában 468 (ebből 150 magyar) diák számára szólalt meg szeptember 1-jén az iskolacsengő. A tavalyihoz viszonyítva az idén valamelyest csökkent az iskolába indulók száma, így egy magyar nyelvű osztály indul 12 diákkal, továbbá két szerb osztály 27, illetve 28 diákkal. Az elsősök fogadásán a kicsiket és a jelenlévőket Munjin Szokola Erika igazgatónő köszöntötte, aki kiemelte, hogy az iskola felkészülten várja az új tanévet. Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere ugyancsak üdvözölte az elsősöket és elmondta, hogy a szenttamási önkormányzat már évek óta biztosítja minden elsős számára az alapfelszerelést tartalmazó csomagot az iskolakezdéshez.

A 12 magyar ajkú kisdiákot négy éven át Ifjú Judit tanítónő fogja vezetni.

− Az alkalmi ünnepi műsort követően az elsősök először ültek az iskolapadba, megismerkedtünk, majd rövid szülői értekezlet, vagy inkább megbeszélés következett. A gyerekek érdeklődéssel figyelték, hogy mi minden található a tanteremben, hiszen négy éven át ez lesz a második otthonuk. Mindannyian egyetértettek abban, miszerint azért járnak iskolába, hogy okosabbak legyenek. Mondtam nekik, hogy erre a tanterem a legjobb hely – fogalmazott Ifjú Judit.

A Magyar Nemzeti Tanács az idei évben is beiskolázási csomagot adományoz minden magyar tannyelven tanuló első osztályba induló kisdiák számára. A csomagokat Munjin Szokola Erika, a tanács képviselője adta át, aki többek között kiemelte, a beiskolázási csomaggal és az iskolatáskával könnyíteni szeretne a gyermekes családok helyzetén.

A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatónője lapunknak elmondta, az új tanévben az elsősök a hamadikosokkal lesznek egy váltásban. Szeptember 15-éig délután fognak járni, utána megkapják a megfelelő órarendet, és onnantól hetente váltakoznak, azzal, hogy a felsősök folyamatosan délelőtt járnak.

− Iskolánkban az idén összesen 26 tagozat indul, ebből 13 alsós és 13 felsős tagozat, 9 magyar osztály és 17 szerb, ami azt jelenti, hogy két magyar második osztályos tagozatunk lesz – mondta az igazgatónő.

Az előttünk álló tanévben a szenttamási Vuk Karadžić Általános Iskolában 42, a turiai Petar Drapšin iskolában 27, a nádaljai Žarko Zrenjanin Uča Általános Iskolában pedig 20 elsős tanul majd.