2024. május 3., péntek

Vučić: A tíz éve megkezdett változások mára Szabadka és egész Szerbia jövőjének részét képezik

A tíz évvel ezelőtt megkezdődött változások ma már Szabadka és egész Szerbia jövőjének részét képezik – fogalmazott Aleksandar Vučić államfő, akinek ma átadták Szabadka díszpolári elismerését.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Úgy fogalmazott, hogy ezt Pásztor Istvánnak kellett volna kapnia, aki egészségügyi okok miatt nem vett részt a város díszülésén. Hozzátette, tudta mit kell tenni azért, hogy megnyerjék a magyarok bizalmát, de a magyarok is tudták, hogy mit kell tenniük, hogy bizalom és barátság épüljön a két nép között.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke elmondta, szeptember fontos hónap Szabadka történelmében, ma ünepelik azt is, hogy a város 240 éve szabad királyi városi rangot kapott. Hozzátette, hogy a szövetségesek szeptemberi bombázásai során sok épület semmisült meg a városban, de mindez több száz ember életét is követelte. Az új ideológia győzelmének árát több nemzet polgárai fizették meg, akiket 1944/45-ben kivégeztek. Aleksandar Vučić az első szerbiai államfő, aki virágot helyezett el a Vergődő madár emlékműnél. A magyarok kollektív bűnösségének az eltörlése az első lépések egyike volt a magyarok és a szerbek közötti barátság és bizalom kiépítésében – tette hozzá.

Az államfő később megtekintette a palicsi Aquapark befejező munkálatait is. A létesítmény építése még 2018-ban kezdődött. Úgy nyilatkozott, hogy ez lett az ország egyik legmodernebb aquaparkja.