2024. május 13., hétfő

Szélestörzsű teherszállítók központja

Felszállt az első Boing 767-300, amelyet a Jat Tehnika épített át

Az Avia Prime – európai repülőgép-karbantartó csoport, amely szárnyai alá tartozik a szerbiai Jat Tehnika is – bejelentette: befejezte a Boeing 767-300 típusú repülőgép utasszállítóból teherszállítóvá történő átalakítását. Ezzel Európában először sikerült egy ilyen típusú szélestörzsű gép átalakítása, az pedig a belgrádi Jat Tehnika gyártóüzemében, a mintegy 9000 négyzetméteres hangájában valósult meg az izraeli repülőiparral együttműködve, közölte az eKapija portál.

Az első átalakított gépet megrendelésre készítették, és 9H-CAC lajstromszám alatt szerdán délután fel is szállhatott a belgrádi repülőtérről Málta fővárosa, Valletta irányába.

A projektet a teherforgalomban világelsőnek számító Challenge Group rendelte meg, amely a Boeing 777-es repülőgépek átépítésével 2026-ig szeretné megháromszorozni a flottáját.

Piotr Kaczor, az Avia Prime és a Jat Tehnika igazgatója rámutatott, a hat éve megálmodottakat sikerült megvalósítani, úgyhogy sikeresen átestek a légiközlekedési hatóságok legszigorúbb ellenőrzésén egy olyan új technológiának köszönhetően, amit Belgrádban először alkalmaznak. Kaczor szerint ezzel egy új fejezet kezdődött nemcsak az Avia Prime, hanem az európai légiközlekedés történetében, hiszen arra számít, hogy ezek után megerősödik a pozíciójuk a Boeing és az Airbus szélestörzsű repülőgépek átalakításának fő európai szállítójaként.

Rámutatott, ez volt az első a szélestörzsű repülőgépek sorában, amelyeket a jövőben a Szerbiában található új európai központban alakítanak majd át. Mint mondta, már javában folynak a munkálatok a következő Boeing 767-300-on.