2024. május 20., hétfő

Minden figyelem az EB-jelentésre irányul

Kovács Elvira: Előrelépés várható az eurointegráció folyamatában – Tanja Miščević: Szerbia kész a 3. klaszter megnyitására

Az Európa Bizottság (EB) a legutóbbi Szerbiáról szóló jelentésében megállapította, hogy számos területen Szerbia előrelépést tett az Európai Unióhoz való csatlakozás folyamatában, és kész arra, hogy bizonyos tárgyalási fejezeteket lezárjon – emelte ki Tanja Miščević eurointegrációs miniszter a köztársasági képviselőház eurointegrációs bizottságának tegnapi ülésén. Leszögezte, az ország kész arra, hogy az unió megnyissa a 3. tárgyalási klasztert. Az év első hat hónapját taglaló, Szerbia unióhoz való csatlakozási tárgyalásokról szóló kormányjelentést ismertetve elmondta, nagyon sok munka vár még Szerbiára, hiszen a kül- és biztonságpolitikáját eddig 53 százalékban hangolta össze Szerbia az EU-val. Rámutatott, a 3. klaszterrel párhuzamosan folyik a munka a 2. és 5. klaszter megnyitásán is, közölte a Tanjug hírügynökség.

A miniszter megjegyezte, Szerbia célként tűzte ki, hogy az elmúlt fél évben minden területen előrelépést mutasson, különös tekintettel a jogállamiságra. Az előrehaladást az Európa Bizottság által félévente közzétett dokumentum is megerősítette.

Az Európa Bizottság Szerbiáról készülő jelentése hozzájárulhat az eurointegráció folyamatának előrehaladásához, emelte ki Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője, a köztársasági képviselőház eurointegrációs bizottságának elnöke a Pannon tévének adott nyilatkozatában. Mint rámutatott, az elmúlt időszakban úgy tűnhet, mintha stagnálna Szerbia európai integrációs folyamata, hiszen az elmúlt másfél évben nem nyílt meg új klaszter. Ez annak tudható be, hogy Szerbia nem hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióéval, azaz nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen. Sok tagállam pedig emiatt nem ad zöld utat a konkrét előrehaladásra – magyarázta Kovács Elvira. Az elmúlt időszak történései miatt pedig nő az euroszkepticizmus is a térségben, ezért véleménye szerint vissza kellene térni a jogállamiság, a sajtószabadság és a korrupció elleni harc témájára, amelyben Szerbia eredményeket ért el.

– A miniszter asszonynak, illetve a kormánynak is az a célja, hogy ne legyen hármasnál gyengébb osztályzat, tehát pozitív legyen. Azt mondták az unióban, hogy ez meglesz abban az esetben, ha a százalékkimutatás nem csökken, azaz valamilyen újabb határozattal kell összehangolni a politikánkat. Ha ezt Szerbia meglépi, és nem csökkennek ezek a számok, akkor ez pozitív lesz, és reménykedhetünk, hogy valamit kap Szerbia, illetve a Nyugat-Balkán – mutatott rá Kovács Elvira.

Nyitókép: A köztársasági képviselőház eurointegrációs bizottságának tegnapi ülése (Fotó: Beta)