2024. április 26., péntek

A legkisebbek biztonságáért

Autóba szerelhető gyereküléseket osztottak a képviselő-testület épületében

Száz ingyenes autós gyerekülést osztottak ki tegnapelőtt a városi döntéshozás épületében, a 2022. január 1. és szeptember 1. között született gyermekek szüleinek.
Az Újvidéki Közlekedésbiztonsági Koordinációs Tanács és a Városi Közlekedési Igazgatóság a gyermekek közlekedésbiztonságának javítása érdekében 300 gyermek autóülés kiosztását tervezi az idén, 9-től 36 kilogrammos gyermekek számára. Emellett a korábbi évekhez hasonlóan az idén is folytatódik a szülők oktatása a gyermek autóülések helyes használatára.
Az üléseket dr. Aleksandar Bulajić, a közlekedési és közúthálózat-fejlesztési kérdésekkel megbízott tanácstag osztotta ki.
– Az elmúlt öt évben egyetlen gyermek sem halt meg közlekedési balesetben Újvidéken. A Szerb Köztársaság a 2030-ig tartó időszakra kidolgozott, nemzeti közlekedésbiztonsági stratégia-tervezet fő célja, hogy egyetlen gyermek se veszítse életét közlekedési balesetben! Önkormányzatunk továbbra is erre fog törekedni, olyan projektekkel és akciókkal, amelyek a gyermekek közlekedésbiztonságának javítását célozzák meg. Csak a gyermek autóülés helyes használatával menthetik meg a szülők gyermekük életét egy közlekedési balesetben, ezért felmérhetetlen a jelentőségük – hangsúlyozta Bulajić.
– Az akció célja a gyermekek biztonságának növelése az utazás során. Ehhez a szülők felkészítése és oktatása is szükséges. A gyermek autóülések helyes használata 70 százalékkal csökkenti a kockázatot a közlekedésben – emlékeztetett Mirko Koković, a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség igazgatóhelyettese.
Az újvidéki önkormányzat felismerte a felvilágosítás fontosságát, különösen a legsérülékenyebb kategóriák számára, szem előtt tartják azt, hogy a járművek száma rendkívüli mértékben megnőtt. A felvilágosítás az egyik alapvető feltétele a magasabb szintű közlekedési kultúra és a nagyobb biztonság elérése érdekében. Ez a balesetmegelőzés leghatékonyabb módja. Ennek megfelelően önkormányzatunk rendszeresen megvalósít különböző célcsoportokra irányuló, tematikus projekteket, már óvodás és iskolás kortól kezdve annak érdekében, hogy mindannyian bekapcsolódjanak a megelőző tevékenységekbe, és hogy megtanuljanak biztonságosan viselkedni a közlekedésben. Minden hónap utolsó vasárnapján 11 és 13 óra között a szülők leellenőriztethetik a gyerekülések biztonsági paramétereit a Strand főbejáratánál rendszeresen megszervezett akciókban.
Legközelebb június 28-án osztanak gyermek autóüléseket, további 100, 2022. január 1. és szeptember 1. között született gyerek kap gyerekülést. A fennmaradt 100 darabot pedig a második körben, 2023 szeptember végén kapják meg a 2022. június 1. és 2023. január 31. között született gyermekek szülei.
Az első körre a jelentkezés 2023. május 31-én kezdődött, a www.sbsns.rs oldalon. Az első kétszáz, a kritériumoknak megfelelő jelentkező részesül a gyermekülés-támogatásban.

Nyitókép: Száz ingyenes autós gyerekülést osztottak ki