2024. április 23., kedd

A polgárok harmada elégedetlen az egészségüggyel

A polgárok több mint harmada az elmúlt három évben nem vehette igénybe az egészségügyi intézmények szolgáltatásait – derült ki a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED) A polgárok elégedettsége az egészségügyi rendszerrel elnevezésű felmérésén.

A megkérdezettek 34 százaléka nyilatkozta azt, hogy szükség esetén nem volt rendelkezésre álló időpont, 33 százalékuk szerint pedig a várakozás túl sokáig tartott. A páciensek harmada több mint egy hónapig várt kivizsgálásra szakorvosnál, 11 százalékuk pedig elmondta, hogy egyáltalán nem kaptak időpontot. A megkérdezettek több mint fele kevesebb mint egy hónapot várt a vizsgálatra, ők elégedettek az egészségügyi szolgáltatásokkal; ebbe a kategóriába leginkább a 60 év felettiek tartoznak. A legelégedetlenebbek a 30 és 44 éves közötti polgárok.

A megkérdezettek kétharmada a legnagyobb problémák között említette az egészségügyi rendszer szervezetlenségét, a munkavállalók motivációjának és elkötelezettségének a hiányát. A polgárok a vizsgálatok időpontját leggyakrabban személyesen vagy telefonon foglalják le. A megkérdezettek csupán 7 százaléka jelentkezett be elektronikus úton. A polgárok több mint harmada elmondta, hogy maguknál kell hordaniuk az egészségügyi dokumentációt papír formában, mivel az orvosoknak nincs meg elektronikus formában. Az egészségügyi digitális szolgáltatások közül a polgárok számára a legismertebb az e-Recept, kétharmaduk hallott róla, de ennél kevesebben éltek vele.