2024. április 26., péntek

Tovább nőnek a törlesztőrészletek

Huszonöt bázisponttal emelkedett az alapkamat

A dináralapú hitelek kamatai az idei első negyedévben tovább emelkedtek, a gazdaság hitelei 6,4, a lakosságéi pedig 13,4 százalékkal – közölte a Szerb Nemzeti Bank (SZNB).

Az újonnan jóváhagyott dináralapú hitelek kamata az idei első negyedévben 0,5 százalékkal nőtt, a lakosság esetében pedig 1,5 százalékkal is megugrott. Összehasonlításképpen: a Szerb Nemzeti Bank adatai alapján tavaly az utolsó negyedévben a gazdaság dináralapú hiteleinek kamata 5,9, a lakossági hiteleké pedig 11,9 százalék volt.

A kamatok további emelkedéséhez hozzá fog járulni az SZNB csütörtöki döntése is, amellyel az alapkamatot megemelte 25 bázisponttal, így az már 6,25 százalék.

Szintén növekedést generál az euróban indexált hitelek kamatának emelkedésére az Európai Központi Banknak az Euribor folyamatos emelkedésével járó monetáris szigorítása. Így ebben a devizában felvett hitelek kamata az első negyedévben átlag 5,8 százalék volt a gazdaság és 6,8 százalék a lakosság esetében. Június elseje óta a hathavi Euribor 3,6 százalékról 3,7 százalékra emelkedett.