2024. április 23., kedd

Vásároljon fel az állam háromszázezer tonna új búzát!

Folytatja a gazdák aktív érdekvédelmét az a hét agráregyesület, amelynek képviselői májusban a napokig tartó traktoros tiltakozás lezárásául aláírták a mezőgazdasági minisztériummal a támogatások növeléséről szóló megállapodást. Szerdán azzal a követeléssel fordultak a kormányhoz, hogy az árutartalékok igazgatósága még az aratás kezdete előtt jelentse be: 300 000 tonna új búzát vesz át a gazdáktól. Ezzel növekedne a kereslet és a kenyérgabona piaci ára is, ami most 12 dinárral alacsonyabb az európai tőzsdéken jegyzett áraknál. Ezt Milan Marković, a Stig egyesület alelnöke közölte a Beta hírügynökséggel, miután a mezőgazdasági egyesületek képviselői tárgyaltak az agrár- és a kereskedelmi minisztérium, a Szerbiai Gazdasági Kamara, a Pékek Uniója és a Žita Srbije társulás illetékeseivel.

Marković emlékeztetett arra, hogy az exportőrök tavaly, az ukrajnai háború kezdetekor, amikor a búza ára hirtelen 40 dinár körüli szintre emelkedett, nagy mennyiséget vásároltak fel jó haszon reményében. A kormány azonban márciusban betiltotta a kivitelt, majd nyomásra engedélyezte korlátozott mennyiségű búza exportját, így sokaknak a nyakán maradt a vásárolt kenyérgabona, most pedig az európai piacon érvényes áraknál 12 dinárral is kevesebbet kínálnak az idei termésért.

Marković közölte, a szerdai találkozón abban állapodtak meg, hogy a gazdaegyesületek indítványát az állam fontolóra veszi, valamint hogy a termelők haladékot kapnak a tavaly kölcsönre vásárolt magbúza, műtrágya és növényvédő szerek árának törlesztésére.

Nyitókép: Archív felvétel