2024. április 19., péntek

Pristinán a világ szeme

Szerbia a kötelezettségek teljesítését, az EU és az USA a választások megismétlését kéri

Szerbia reméli, hogy azok az államok, amelyek Koszovó baráti államainak nevezik magukat, képesek lesznek olyan nyomást gyakorolni Pristinára, amelynek révén csökkenhet Észak-Koszovóban a feszültség, s Pristina elkezdi alkalmazni a korábban aláírt megállapodásokban foglaltakat, közölte Instagram-profilján a Miroslav Lajčákkal, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel foglalkozó különmegbízottjával, valamint Gabriel Escobarral, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottjával folytatott megbeszélést követően Aleksandar Vučić szerb államfő. Azt üzente, hogy elérkezett az ideje annak, hogy az albán fél is eleget tegyen kötelezettségeinek, mindenekelőtt a szerb községek közössége megalapítása iránt vállaltnak, amelyet még tíz évvel ezelőtt részletezett a brüsszeli megállapodás. Szerbia mindvégig konstruktív és következetes partnere volt az Európai Uniónak a párbeszéd folyamatában, értékelte a köztársasági elnök a találkozót követően tett bejegyzésében. Sajtótájékoztatót nem tartottak a megbeszélések után kedden késő este.

Lajčák is a közösségi hálón mondta el véleményét, tegnap reflektált az előző esti találkozóra. Mint írta, az erőszakot soha nem tartotta megfelelő megoldásnak a kérdéses témák rendezésére, a jelenlegi krízist is dialógussal kell áthidalni. Nagyra értékeli a szerb államfő hajlandóságát, mellyel részt kíván venni ebben a rendezési folyamatban, tette hozzá.

Mint ismeretes, a nyugati diplomaták Belgrád előtt Pristinát is felkeresték. A kedélyek csillapítására szólították fel a tartomány északi részére vonatkozóan Albin Kurti koszovói kormányfőt, s véleményüknek adtak hangot, hogy a párbeszédhez való visszatéréssel lehetne elérni minél hamarabb az észak-koszovói feszültség rendezését, továbbá meg kell ismételni a helyhatósági választásokat, amelyeken részt kell venniük a szerbség jelöltjeinek is. A megbeszélést követően az uniós különmegbízott elmondta, hosszú és nehéz volt a Kurtival folytatott tárgyalás, melynek során három feltétel teljesítését kérték: a sürgős rendezést, a választások újraszervezését és a dialógus mielőbbi újrakezdését.

Nyitókép: Miroslav Lajčák, Aleksandar Vučić és Gabriel Escobar Belgrádban, a Vila Mir kertjében (Fotó: Beta)