2024. április 25., csütörtök

Lengyel delegáció járt Zentán

Lerótták kegyeletüket az emlékműnél

Szerdán délben a zentai Népkertben megkoszorúzták a három éve szeptemberben átadott lengyel emlékművet, amely főhajtásként készült azon lengyel pilóták tiszteletére, akik 1944. szeptember 10-én Zenta térségében hősi halált haltak küldetésük teljesítése során. Az emlékmű Lengyelország kormánya, Lengyelország belgrádi nagykövetsége és Zenta község önkormányzata által jött létre. Ez alkalommal Radosław Fogiel, a Lengyel Szejm Külügyi Bizottság elnöke és a lengyel parlamenti bizottság küldöttsége tett látogatását Zentán. Tárgyalásokat folytattak Zenta város önkormányzatának képviselőivel és ezen program részeként került sor az emlékmű megkoszorúzására is. Radosław Fogiel elmondta, hogy rendkívül hálásak mindenkinek, aki részt vett az elesett pilótáknak állított emlékmű létrehozásában.
– Azok a lengyel pilóták, akik itt Zenta mellett estek el, valójában történelmünk nehéz szakaszának, a varsói felkelésnek egyik jelképei. Lengyel pilótákról van szó, de maga a tény, hogy itt vannak eltemetve és itt nyugszanak, az valójában a két ország közötti kapcsolat közelségének kifejezését szolgálja – tette hozzá a Lengyel Szejm Külügyi Bizottság elnöke.
Czegledi Rudolf polgármester kiemelte, hogy a kapcsolatokat és az együttműködést továbbra is folytatni szeretnék a lengyel nagykövetséggel és bíznak abban, hogy ennek a város gazdaságára és turizmusára nézve is lesznek gyümölcsöző eredményei.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele