2024. április 19., péntek

Ismét Digipingpong Zentán

Fogyatékkal élőknek tartottak sportnapot a helyi asztalitenisz klubban

Szerdán délelőtt a Zentai Asztalitenisz Klubban rendezték meg a Fogyatékkal élők Sportnapját. A “Digitális kompetenciák beépítése a fogyatékos és szabadidős asztaliteniszezők sportjába” elnevezésű Erasmus+ program, a Digipingpong projekten belül valósult meg.
A nyílt napot Herédi Krisztián, a Zentai Asztalitenisz Klub elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a jelenlévőket és örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan ellátogattak hozzájuk az anyaországból.

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)


– A nyílt napra 15–20 fogyatékkal élő személy érkezett, akik egy kellemes napot töltöttek el nálunk. Kerekesszékes asztalitenisz bemutatót tartott Major Endre, olimpiai 4. helyezett sportoló, valamint egy élménybeszámolót is halhattunk tőle. Bécsi Bernát szervátültetett világbajnoki aranyérmes sportoló tanácsokat adott azoknak a sportolóknak, akik különböző sporteseményekre készülnek. A nap végén egy szakmai megbeszélés volt, amely során megosztottuk egymással a tapasztalatainkat, melyeket a későbbikben beépíthetünk a projektekbe. Zentán még három eseményünk lesz, ebből kettő verseny, valamint egy tanár- és edzőképzés. Vajdaságban is egyre nagyobb figyelmet kapnak a fogyatékkal élők és mi is igyekszünk segíteni, hogy a sport felé forduljanak – mondta Herédi Krisztián.
Márki Ernő, az ATSK Szeged ügyvezetője és a Digipingpong projektmenedzsere elmondta, hogy a projekt 2023 januárjában indult el.
– A nyitóeseménye Horgoson egy diáksportnapon belül valósult meg, Szegeden pedig egy szabadidős sportnapot tartottunk. A zentai a harmadik állomásunk, ahol különböző fogyatékkal élők sportolnak együtt. Ez nem újdonság, hiszen már az előző programjainkban is igyekeztünk támogatni a fogyatékkal élőket és bevonni őket a foglalkozásokba. A fő célunk nem az, hogy nagy tömegeket mozgassunk meg, hanem, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy ők is tudnak maguknak találni megfelelő sportolási lehetőséget, akár itt Szerbiában, vagy akár Magyarországon. Pontosan ezért, nem csak egyfajta fogyatékkal élők vettek részt a mai rendezvényen, hanem enyhén fogyatékosok, szervátültetettek, mozgás, illetve hallássérültek is. A projektben nem csak a sportnapok szervezése a fő szempont, hanem egyfajta tematikát is nyújtani tudunk a Digipingpong felületen, ahol oktatási anyagokat, tippeket és sok más hasznos információt találhatnak az érdeklődők – fogalmazott a projektmenedzser.

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)


Major Endre rámutatott arra, hogy a sportnak hatalmas értéke van az összetartozás szempontjából. Hozzátette, hogy 13 éve foglalkozik asztalitenisszel, mindig is szeretett volna versenysportolni, és végül ezt az asztaliteniszen belül talált meg.
– Az utazások hatalmas élményeket adnak, új kultúrákkal ismerkedünk meg. A versenyzés során rengeteg adrenalinhoz jutok, és ez mindig is motivált. A fogyatékkal élők kevésbé nyitottak a sportra, a saját példám is ezt bizonyítja. Sokáig hívtak játszani, de évekig azt mondtam, hogy kerekesszékben és ilyen állapotban, amilyenben vagyok, csak szerencsétlenkedni lehet és ezt nem akarom. Aztán egy hideg téli napon, amikor nem lehetett mást csinálni végül lementem, mert mondták, hogy kerekesszékes asztaliteniszező van a klubban, akivel akkor egy edző foglalkozott. Már nézni is élmény volt, egészen másmilyen volt, mint amilyennek én elképzeltem, ezért úgy döntöttem, szeretném kipróbálni és azóta folyamatosan benne is vagyok a sportban – mondta Major Endre.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele