2024. április 26., péntek

Európa zöld fővárosa

A Duna parkban az elmúlt időszakban két fontos projektumot is megvalósítottak. Az egyik a tereprendezéshez kapcsolódik, a vízelvezető és az öntözőrendszer kiépítését, valamint a tó revitalizálását foglalja magában. A második projektben a gyalogutak, a kerítés és a padok felújítását, újjáépítését irányozták elő.
Milan Đurić polgármester a Duna parkban tett sétája után kiemelte, hogy a Városi Kertészet Közvállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelő szinten karbantartsa a Duna parkot, amely Újvidék legrégebbi és legnépszerűbb parkja.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele


– Az említett beruházások közül az első még 2020-ban megvalósult, 34 millió dinárt különítettünk el erre a célra. A második projekt 2022-ben fejeződött be, ennek értéke 125 millió dinár. Ebből az összegből összességben 6,5 ezer négyzetméternyi területet rendeztek, 200 padot és 36 szemeteskukát helyeztek ki, kiépítettek egy 250 méter hosszú kerítést a park köré, rekonstruálták a szökőkutat és egy új játszóteret is létrehoztak – emlékeztetett a polgármester. Hozzátette: – Ami a többi, városi parkot illeti a Városi Környezetvédelmi Igazgatóság elhivatottan dolgozik a zöldítésen annak érdekében, hogy mielőbb elérjük a célunkat, mégpedig azt, hogy megszerezzük az Európa zöld fővárosa címet.
A polgármester elmondta azt is, hogy a Kamenicai parkot is teljesen felújították, és folyamatban van a Futaki park rekonstruálása is. A terv- és műszaki dokumentáció elkészítésénél tartanak. Az Újtelep városrészben negyven év után új park létesült, 35 ezer négyzetméteren, erre a célra 55 millió dinárt különítettek el. Parkosítást terveznek továbbá a Lázár cár sugárúton, a SPENS épületének közelében lévő területen is, 1,2 hektáron. Bejelentette, hogy elkészül a tervdokumentáció az 5,5 hektáros Egyetemi város Park felújítására is. Korábban a Szerbiai Kőolajgazdasági Vállalattal együttműködve rendezték a Szentendrei út melletti parkot is, ezzel egy energetikailag önfenntartó, zöld térré alakult át ez a terület, amely 3 hektárnál is nagyobb. A tervek között szerepel egy park építése a Limán IV. városrészben is, amely körülbelül hétezer négyzetméteres lesz.
Az újvidéki parkok digitális népszerűsítése céljából létrehoztak egy e-platformot, egy olyan alkalmazást, amely általános tájékoztatást nyújt Újvidék parkjairól és a város védett, természeti értékeiről. Itt a virtuális parktúra lehetősége is elérhető, online séta formájában.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele