2024. április 25., csütörtök

Kétirányú kapu a zárt parkolónál

Szabadka területén egyre nagyobb gondot okoz a parkolóhelyek hiánya. A város központjában csak korlátozott számban állnak rendelkezésre parkolók, és ezek legtöbbje fizetős. Csakúgy, mint a Szabadegyetemnél lévő zárt parkoló, amely esetében annak lehettünk tanúi, hogy a fizetőkapu áthelyezésével az eddigieknél kevesebb parkolóhellyel rendelkezik.

Május elején minden előzetes bejelentés nélkül lezárták a Szabadegyetem parkolójának a bejáratát. A bejárás ezt követően a korábban csak kijáratként funkcionáló kapun, a Partizán utcából volt lehetséges. A korábbi bejárat lezárását követően a parkolót ingyenesen használhatták a polgárok, persze amennyiben találtak a területen parkolóhelyet. Az elmúlt héten azután a Parking közvállalat közzétette a hírt, hogy befejeződött a parkoló fizetőbódéjának áthelyezése, így június ötödikén, hétfőn reggel hét órától újra fizetős lesz a parkolás. A közvállalat közleménye azonban nem tért ki arra, hogy a bódé áthelyezése azt jelenti, hogy a parkolóba való bejutás és kijutás is ugyanazon az oldalon, vagyis a Vasa Stajić és a Partizán utca találkozásánál lévő, korábban csak bemenetelre szolgáló kapunál történik. A korábban egyirányú rész tehát hétfőtől kétirányúvá vált, ami, tekintettel arra, hogy igencsak forgalmas és szűk utcákról van szó, csúcsforgalom esetén várhatóan kisebb fennakadásokat fog okozni.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

A parkolási díj megfizettetése a szokásos módon történik, vagyis a bejáratnál automatikus rendszámfelismerő működik, és az autósok a kijáratnál a fizetőbódénál készpénzben fizethetnek. Ezzel megszűnt az a külön kijárat, amit az előfizetéssel rendelkező autósok használhattak, és amit körülbelül öt évvel ezelőtt azért alakítottak ki a korábbi kijáratnál, hogy meggyorsítsák a forgalmat.

A bódé áthelyezésével annak is tanúi lehetünk, hogy a korábbi kijáratot lezárták a forgalom elől, és az autók sem parkolhatnak a parkolónak a Partizán utca felőli részén. Ezzel az eddig 272 parkolóhellyel rendelkező parkoló kapacitása jelentősen csökkent.

Ide kapcsolódik a hír, hogy a parkoló kerítését a közelmúltban kijjebb helyezték, így a Partizán utca felőli részénél a korábbinál is kevesebb hely jut a gyalogosoknak, annál is inkább, mivel az autósok előszeretettel parkolnak az út mellett úgy, hogy járművük egyik része a járdára kerül.

Mint ismeretes, a jövőben Szabadkán éppen a Szabadegyetem épülete mellett új szálloda létesül majd. Feltételezések szerint a parkoló átalakítása, illetve egy részének lezárása ezen objektum építési munkálatainak megkezdését vetítik előre.

Nyitókép: (Fotó: Benedek Miklós)