2024. április 25., csütörtök

Mától a szecesszióé a főszerep

Előadások, koncertek, műhelyfoglalkozások, könyvbemutató, kiállításmegnyitó, városi séta a szecesszió világnapja alkalmából

Szombaton ünnepeljük a szecesszió világnapját. Június 10-én 1914-ben halt meg ugyanis Lechner Ödön, a magyar stílusú szecessziós építészet úttörője, valamint 1926-ban a neves katalán építész, Antoni Gaudí. Városunk és környéke számos szecessziós épülettel büszkélkedhet, elég ha csak a Városházára, a Zsinagógára, a Raichel-palotára, a Dömötör Miksa-palotára, az egykori Takarékpénztár székházára vagy éppen a palicsi szecessziós épületegyüttesre gondolunk. Így a szecesszió világnapjáról, amelyet 2013 óta tartanak meg, a kezdetek óta városunkban is megemlékeznek. Nem lesz ez másképp idén sem, sőt a rendezvények sorozata már ma elkezdődik. A Szabadkai Városi Múzeum, a Szabadkai Kortárs Galéria és a Szabadkai Községközi Műemlékvédő Intézet közösen mától szombatig számos színes programot, többek között könyvbemutatókat, előadásokat, kiállításmegnyitókat és kerekasztal-beszélgetéseket tart. Az idei rendezvénysorozat témája pedig a szecessziós anyagok lesznek. Emellett szombaton a Zsinagóga szintén megemlékezik a világnapról, mégpedig koncertek megtartásával.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Ma a Szabadkai Városi Múzeumban 10 és 14 óra között Ljubica Vuković Dulić az intézmény vezető kurátorának, művészettörténészének vezetésével és a szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény közreműködésével játszóházat tartanak óvodás gyermekek számára. 14 és 16 óra között nyílt nap lesz a M&K Tiffany ólomüveg-készítő műhelyben (a Celovec utca és az Antonije Hadžić utca sarkán), ahol az érdeklődők a színesüveg-készítés rejtelmeibe nyerhetnek betekintést. 16 órától a Kortárs Galériában Milyen díszeket viselek? címmel műhelyfoglalkozást tartanak gyermekek és szülők számára, Jasmina Vidaković vezető múzeumpedagógus, grafikusművész vezetésével. 18 órától pedig a városi múzeumban bemutatják Boško Krstić Az azúr őrzőinek legendája – A Zsolnay kék vázák története című könyvét. A program vendége Boško Krstić és Tolnai Ottó írók, házigazdája pedig dr. Ninkov K. Olga művészettörténész lesz.

Pénteken 17 órától a Városháza dísztermében Zsolnay építészeti kerámia címmel Merényi György budapesti művészettörténész tart előadást. 19 órától pedig Szabadkai Zeneiskolában az intézmény diákjai tartanak jazzkoncertet.

Szombaton, vagyis a szecesszió világnapján 10 órától a szabadkai szecessziós építészet anyaghasználatát bemutató városi sétán vehetnek részt az érdeklődők, amelynek során megtekinthetik a Raichl-palotát, az egykori Szabadkavidéki Kereskedelmi Bank székházát és Városházát. A séta végén a résztvevők a Városháza toronykilátójába is felmehetnek. A sétát Kucor Tamara és Evetović Klára művészettörténészek vezetik, és a Raichl-palotától indulnak a belvárosi körútra. 17.30-tól a Kortárs Galériában René Lalique és a gyémántszárnyú kimérák címmel Tamara Ognjević, belgrádi művészettörténész tart előadást szerb nyelven. 19 órakor a Városháza előcsarnokában megnyitják a belgrádi Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet A szecesszió rendhagyó arcai című vendégkiállítását.

Az este folyamán a Zsinagógában koncertekkel emlékeznek meg a világnapról. 18 órától A szecesszió éjszakája elnevezésű rendezvény keretében Anđela Stanković hárfaművész, Aleksandra Ušumović szoprán, Vera Zečević mezzoszoprán, valamint a Pneuma kvartett tart koncertet. 19 órától Az orgona éjszakája elnevezésű rendezvényen Mészáros Zsolt Máté, budapesti orgonaművész szólaltatja meg a Zsinagóga orgonáját. 20.30-tól pedig Jazz in the Park címmel a Denis Nikičić kvartett tart koncertet.

A programsorozat zárásaként hétfőn 12 órakor a Szabadkai Városi Múzeum, a Szabadkai Kortárs Galéria és a Szabadkai Községközi Műemlékvédő Intézet honlapján közzé teszik a Fedezz fel! – Anyaghasználat a szabadkai szecessziós építészetben című fotópályázat eredményét.

Nyitókép: (Fotó: Molnár Edvárd)