2024. május 1., szerda

Amint lehet, védekezzünk!

A májusban hullott nagy mennyiségű csapadék nem marad következmények nélkül

A verbászi Mezőgazdasági Tanácsadási Szakszolgálat a Verbász‒Kúla‒Becse‒Szenttamás határban mintegy 145 ezer hektár földterület felügyeletét végzi. Biljana Dobranić, a vállalat agronómusa a részletekről szólva elmondta, az említett területen az idén 3200 hektáron termesztenek zöldségféléket, 1683 hektáron pedig gyümölcsös áll. A kapásnövények közül továbbra is a kukoricának van vezető szerepe, a tavasz folyamán mintegy 60 ezer hektáron vetettek tengerit, a második helyen a szója áll, ebből az ipari növényből az idén csaknem 30 ezer hektárt vetettek, napraforgóból 10 ezer hektárt, a cukorrépát pedig őszre 6500 hektáron kell majd felszedni.

− A kedvezőtlen időjárás miatt nem sikerült optimális időben befejezni a tavaszi vetést, több helyen még május közepén is vetettek. A szép idő sajnos rövid ideig tartott, május második felét a heves esőzések és a viharos szél jellemezte, sajnos több helyen jég is esett. Néhány esetben négyzetméterenként 30−50 liter csapadékról érkezett jelentés. A szokatlanul hűvös és csapadékos időjárás sajnos folytatódik, mindez pedig nem kedvez sem a növényeknek, sem a gyümölcsösöknek. A határ laposabb részein hetek óta áll víz. Az itt lévő növények gyökérrendszere levegő hiányában teljesen elhal, a növény tönkremegy. Hogy mindennek milyen következményei lesznek és mennyi üres hely marad a határban, az majd csak a víz visszahúzódását követően derül ki. A sérült parcellák újravetése rövidebb vegetációjú hibridekkel megoldható. Azokon a területeken ahol jégeső volt, de a növény felső része nem sérült meg, ott kiheveri a kárt, tudni kell azonban, hogy a mechanikai sérülés utat nyit a fitopatogén gombák és a különböző baktériumos fertőzések számára – magyarázta az agronómus.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

A kérdésre, hogy a jelenlegi helyzetben mit tanácsol a mezőgazdászoknak, illetve a gyümölcstermelőknek Biljana Dobranić elmondta, a termés- és ültetvényellenőrzést követően, továbbá a jégeső okozta sérülések észlelése esetén a vegyszeres védekezés alkalmazása javasolt.

− Amint az időjárás megengedi, hogy a gazdák gépeikkel rámenjenek a földekre, a védekezést azonnal meg kell kezdeni, főleg a gyümölcsösökben. Annak érdekében, hogy a növények jobban reagáljanak a stresszes körülményekre, különösen a jégeső által erősen károsított kultúráknál és ültetvényeken, az aminosav-alapú készítmények, vagy lombtrágya alkalmazása javasolt. Több helyen jól látható, hogy a heves esőzések és erős szél következtében a búza és az árpa megdőlt. Ezen sajnos nem lehet segíteni, a további esőzések és a felmelegedés pedig kedvez a betegségek kialakulásának. Ez mellett a megdőlt gabona betakarításkor is gondot okoz majd. Mindent összegezve az időjárás okozta problémák kihatással lesznek az idei hozamokra – mondta végezetül a verbászi szakember.

Nyitókép: (Paraczky László felvétele)