2024. április 18., csütörtök

Akikre büszkék vagyunk

Megtartották a XI. Vajdasági Tehetség Gála díjkiosztó ünnepségét Szabadkán

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács XI. alkalommal rendezte meg a Vajdasági Tehetség Gála díjkiosztó ünnepségét a szabadkai Városháza dísztermében. A rendezvényen bemutatták és díjazták Vajdaság legtehetségesebb diákjait, általános iskolai, középiskolai és felsőoktatási szinten, és átadták a Tehetségnagykövet címeket is olyan személyeknek, akik életpályájuk, munkájuk során kiemelkő eredményeket értek el. Az ünnepségen mások mellett jelen volt dr. Maruzsa Zoltán, a magyar belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára, Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke, Benyovszky Anna Andrea, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Varjú Potrebić Tatjana, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának oktatási kérdésekkel megbízott tagja, Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, valamint Matin Hajnalka, Szabadka város polgármesterének tanácsosa.

A szabadkai Német Richárd a plakett átvételekor (Molnár Edvárd felvételei)

A szabadkai Német Richárd a plakett átvételekor (Molnár Edvárd felvételei)

De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke ünnepi beszédében kiemelte: annak tudatában, hogy Vajdaságban, a magyar közösségünkben, napjainkban ilyen értékes tehetséges felnövekvő fiataljaink vannak a VATT tizenegy évvel ezelőtt útjára indított egy rendezvényt, amely során kitüntetésben részesítik azokat a tehétségeket, akik eddigi munkájuk révén számos sikert értek el valamely területen: társadalom- és természettudományban, zene- és képzőművészetben, vagy sportban.

– A tehetséggondozás közös ügyünk. Elkötelezettek kell, hogy legyünk a tehetségek támogatására, hiszen ők a jövő reménye. A fiatalok felkarolása és a tehetségük kibontakoztatása hosszú távú befektetés. A tehetség kitartás is, munka nélkül nem ér sokat. A talentumok lehetősége határtalan. A tehetség és a szorgalom mellett azonban hitre, állhatatosságra is szükség van a célok elérése érdekében – hangsúlyozta az elnök.

Dr. Maruzsa Zoltán is köszöntötte az egybegyűlteket és kiemelte, hogy fontos támogatni a tehetséges fiatalokat.

– Nagyon lényeges, hogy felismerjük a tehetségeket és olyan lehetőségeket teremtsünk nekik, amelyekben a tehetségüket a lehető legjobban ki tudják fejteni. Azt kívánom minden díjazottnak, hogy azt a tehetséget, amivel a jó Isten és a családja megáldotta, amit az iskola is támogatott ameddig csak tudott, azt a lehető legjobban kamatoztassa. Az, aki most itt elismerést kap a kiemelkedő teljesítményéért, a jövőben használja ezt a kivételes tehetséget a saját és a családja boldogulására, de a délvidéki magyarság boldogulására is – magyarázta a magyar belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára.

A díjazottak plakettet, ajándékot és az MNT jóvoltából egyszeri ösztöndíjat kaptak, valamint a VATT által a zánkai Erzsébet-táborban, illetve egy temesvári tanulmányi úton is részt vehetnek a nyár végén.

A magyarkanizsai Habi Orsolya a kistehetségek kategória egyik díjazottja

A magyarkanizsai Habi Orsolya a kistehetségek kategória egyik díjazottja

Kistehetségek kategóriában Keresztényi Albert (Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskola, Szabadka), Komarek Márió (Fejős Klára Általános Iskola, Nagykikinda), Zsivanac Léna (Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskola, Szabadka), Habi Orsolya (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa), Lovas Jázmin (Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta), Német Richárd (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Szabadka), Sári Iván (Nikola Tesla Általános Iskola, Ady Endre Kihelyezett Tagozata, Torda), Szabó Vivien (Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse), Sebők Csáki Szintia (EmArt Képzőművészeti Műhely, Szabadka), Szarka Hanna (Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta) részesült elismerésben. 

Ígéretes tehetségek kategóriában Nagygyörgy Zsóka (InGenium Alapítvány, Zenta), Kőműves Emese (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta), Végső Barbara (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topolya), Nyers Bakó Ramóna (Szabadkai Zeneiskola, Szabadka), Pálfi Jázmin (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka), Bencsik Masa Balázs (Politechnikai Iskola, Szabadka), Orosz András (Lukijan Mušicki Középiskola, Temerin), Pálfi Péter (Szabadkai Zeneiskola, Szabadka), Süge Réka (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta), Báló Andor (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) kapott díjat.

Kiváló tehetségek kategóriában Kocsis Krisztina (Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, Szabadka), Polyák Gabriella (Újvidéki Egyetem, Műszaki Tudományok Kara, Újvidék), Kiss Tamás (Újvidéki Egyetem, Művészeti Akadémia, Újvidék) részesült elismerésben, tehetségnagykövetek kategóriában pedig dr. Rekeczky Csaba (villamosmérnök, neuromorf mérnöki tudományok) és prof. dr. habil. Takács Márta (matematika tudományok doktora).

A díjkiosztó ünnepséget a zentai Musica Tisiana kórus fellépése színesítette.

Nyitókép: Molnár Edvárd