2024. április 25., csütörtök

Itthon is megünnepelték a kiváló kutatókat

Dr. Cvetićanin Pintér Lívia és dr. Bagi Ferenc köszöntése Újvidéken

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács kedden díszülést tartott Újvidéken, abból az alkalomból, hogy két vajdasági tudóst is díjazott az idén a Magyar Tudományos Akadémia.

– Külön figyelmet szentelünk azoknak a kutatóknak, akiket a Magyar Tudományos Akadémia kitüntet, hiszen fontosnak tartjuk azt, hogy itthon is legyen egy visszhang. Ezenfelül fontosnak tartjuk azt is, hogy mi magunk megismerjük azokat a tudományos életműveket, közéleti tevékenységet, amely alapján ezeket a díjakat kiosztják. Úgy gondoljuk, fontos, hogy méltó ünnep legyen ez itthon is – mondta dr. Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács elnöke.

Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság március 20-i ülésén Budapesten az ez évi Arany János Életműdíjat dr. Cvetićanin Pintér Líviának, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara professor emeritájának, az MTA külső köztestületi tagjának ítélte. A rangos elismeréssel olyan külhoni magyar tudósokat jutalmaznak, akiknek szakmai életútja jelentős tudományos tevékenységet foglal magába.

Cvetićanin Pintér Lívia tudományos munkássága és idézettsége alapján a Stanford Egyetem jegyzékén a világ legjelentősebb tudósainak felső 1,5, illetve 2%-ába tartozik. Kiemelkedő tudományos eredménye a nemlineáris rezgések megoldására kifejlesztett módszer, amelyet róla neveztek el a tudományos irodalomban. Szakterülete a gépészet és a mechanika, ezen belül főként a nemlineáris rezgésproblémák megoldása, valamint a változó tömegű testek és a rotorok dinamikája.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Nagyon nagy elismerés számomra ez a díj. Bebizonyosodott, hogy egy szerbiai tudós is kaphat nagy elismerést, ami azt jelenti, hogy nem maradunk le attól a szinttől, ami a többi államban van. Én elsősorban a rezgésekkel foglalkozom, metaanyagokkal, amik csökkentik a rezgést és a zajt. A gépek esetében nagyon fontos, hogy minél tovább és jobban tudjanak működni, ehhez pedig minél inkább le kell csökkenteni a rezgéseket – magyarázta a díjazott.

A bizottság még egy vajdasági kutatót díjazott, ifj. dr. Bagi Ferencet, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanárát, aki Arany János-érmet vehetett át. A díj olyan külhoni magyar tudósok, kutatók kitüntetésére szolgál, akik a külhoni magyar tudományos közélet szervezésében, az egyetemi oktatásban, a magyar tudományosság külhoni előmozdításában szereztek kiemelkedő érdemeket.

Dr. Bagi Ferenc a növénykórtan kutatója. Több nemzetközi és szerbiai projekt vezetője, illetve résztvevője. Aktívan részt vállal a vajdasági magyar tudományosság szervezésében, irányításában, a vajdasági magyarság közéletében. Kutatásai a növényvirológia és a mikotoxikológia köré összpontosulnak.

– A díj egy óriási megtiszteltetés számomra, és valahol azt bizonyítja, hogy az eddigi tevékenységem úgy az oktatásban, mint a kutatásban, illetve a közösségben való aktivitásom visszhangra talált. Hálás vagyok, hogy ezt felismerte egy olyan jelentős intézmény is, mint a Magyar Tudományos Akadémia. Természetesen köszönettel tartozom a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács elnökségének, dr. Kastori Rudolf akadémikus úrnak, aki aláírásával támogatta, és dr. Sörös Zitának, aki indítványozta a jelölésemet. Ugyanakkor az elnökség tagjainak is hálásan köszönöm, hogy kivétel nélkül támogattak.

Egy-egy ilyen díjban természetesen benne van a családom támogatása, valamint az egész vajdasági magyar közösség támogatása is – emelte ki dr. Bagi Ferenc, aki a Magyar Nemzeti Tanács munkájában is aktívan részt vesz.

A két díjazott prezentáció keretében mutatkozott be. Szó esett az eddigi munkájukról, elért eredményeikről és jelenlegi projektjeikről is.

Nyitókép: Fotó: Ótos András