2024. április 26., péntek

Már az idén választásokat tarthatnak

Több ágazatban is béremelést jelentettek be

Az államvezetés továbbra is várja, hogy a korábban meginvitáltak közül valaki tárgyalóasztalhoz üljön vele és párbeszédet kezdjen az aktuális társadalmi feszültségekről, ám amennyiben ez nem így történik, akkor választások lesznek, közölte az Ana Brnabić miniszterelnökkel közösen megtartott szerda esti sajtótájékoztatóján AleksandarVučić köztársasági elnök.

Adott esetben a kormányfő lemond tisztségéről, majd ha a lemondás megerősítését követő 30 napon belül senki nem lesz képes biztosítani a parlamenti többséget, azaz nem lesz olyan személy, akit megbízhatna a kormányalakítással, akkor feloszlatja a parlamentet és kiírja a rendkívüli választásokat, magyarázta Aleksandar Vučić, valamint közölte, hogy amennyiben a miniszterelnök lemond tisztségéről, a Szerb Haladó Párt nem alakít kormányt. Vučić szavai szerint egyelőre nem tudni, hogy az esetleges rendkívüli választásokkal egy időben a hatalom egyéb szintjein is választásokat tartanak-e. A jelenlegihez hasonló feszültségeket választásokkal ideális kezelni, emelte ki Vučić.

A sajtótájékoztató folytatásában Vučić a május eleji két tömeggyilkosságot követő időszakban kidolgozott tervekről, valamint az előirányzott bér- és nyugdíjemelésről, végül pedig a legfiatalabbak számára tervezett egyszeri támogatásról beszélt. Az államelnök szavai szerint jelenleg elsősorban a gazdasági növekedés okoz fejfájást, ez feltehetőleg az idén, és a következő év első felében is így lesz. A nehézségek ellenére sikerül stabilan tartani a költségvetést, emelte ki. Bejelentette, hogy a pékeknek megítélendő támogatásnak köszönhetően mától, azaz péntektől, a Száva kenyér ára 57 dinárról 54 dinárra csökken. Az infláció már lassult, ám igyekeznek mielőbb visszafordítani a folyamatot, mondta.

A NYUGDÍJAK IS NÖVEKEDNEK

Az iskoláskor előtti oktatási és nevelési intézményekben 28.813 személy dolgozik, az általános iskolákban 75.162, míg a középiskolákban 35.957, hangzott el a folytatásban, mint ahogyan az is, hogy ezek a munkavállalók, valamint a diákjóléti intézmények munkatársai – összesen 143.862 munkavállaló – az idén szeptember 1-jétől 5,5 százalékos béremelésre számíthatnak, majd december 1-jétől, vagy legkésőbb 2024. január 1-jétől, még 10 százalékosra. Mint arra Vučić rámutatott, az említett ágazatban jelenleg 74 ezer dinár az átlagbér, az idén januárban 12,5 százalékkal növekedtek a fizetések. Az eddigi és a tervezett béremelés kumulatív 30,6 százalékos, míg az infláció az idén várhatóan 11,1 és 11,8 százalék között alakul, vagyis az oktatásban dolgozók életszínvonala érdemben javult és javul, hangsúlyozta Vučić.

Hozzátette, az egészségügyi nővérek és az ápolók – 59.128 személy – szeptember 1-jétől szintén 5,5 százalékos béremelésre számíthatnak, majd december 1-jétől, vagy a következő év január 1-jétől 10 százalékosra. Az orvosok, valamint a közszféra egyéb ágazataiban dolgozók vonatkozásában, amint azt megengedi a költségvetés, 11 százalékos béremelést terveznek, mondta Vučić.

Az államelnök bejelentésének értelmében a nyugdíjak október 1-jétől 5,5 százalékkal növekednek, majd 2024. január 1-jétől további 14,6 százalékkal. Az átlagnyugdíj 2012-ben 202 euró volt, jelenleg 324 euró, míg 2024 január 1-jén 390 euró lesz, mondta Vučić.

A 0 és a 16 év közötti gyermekek, illetve fiatalok számára 10-10 ezer dináros egyszeri támogatást hagynak jóvá, jelentkezni augusztus 20-a és szeptember 15-e között lehet majd, a kifizetés szeptember 25-e körül kezdődik meg, a programra majdnem 100 millió eurót különítettek el, jelentette be a folytatásban Vučić. A támogatást az anyáknak utalják át, kivéve akkor, ha a gyermeket egyedülálló apa, vagy gyám neveli. Hozzátette, további 100 ezer darab, 5 ezer dináros üdülési utalványt kínálnak fel a polgároknak, és amennyiben nagy lesz az érdeklődés, még 100 ezret tesznek elérhetővé.

MORATÓRIUM A FEGYVERTARTÁSI ENGEDÉLYEKRE

A május 3-án és 4-én elkövetett gaztettek megrázták a társadalmat és számos folyamatot indítottak el a változás jegyében, jegyezte meg a sajtótájékoztatón AnaBrnabić. Hozzátette, a köztársasági elnökkel együttműködve azonnal intézkedéseket foganatosítottak és egyeztetéseket kezdtek, annak céljával, hogy az ország biztonságosabbá váljon mindenki, ám elsősorban a gyerekek számára. Megkezdődött Szerbia lefegyverzése, a Büntető Törvénykönyv módosítása, rendőröket küldtek az iskolákba, megalakult a szakértői intézményekkel együttműködő, mentális egészségért felelős munkacsoport, valamint határozott küzdelem kezdődött a kortárs erőszak, illetve az erőszak egyéb formái ellen, sorolta a miniszterelnök.

Ami az ország lefegyverzését illeti, elkészült a fegyverekről és a lőszerről szóló törvény módosítási tervezete, ez egyebek mellett kétéves moratóriumot irányoz elő a fegyvertartási és fegyverviselési engedélyek – a vadászfegyverek vonatkozásában is – kiállítására. Emellett visszaható hatállyal – azok tekintetében is, akik már rendelkeznek fegyvertartási és/vagy fegyverviselési engedéllyel – szigorítják az engedélyek megszerzésének a feltételeit, emelte ki Brnabić. Elmondta, hogy a Belügyminisztérium május 5-én megkezdte az eddig kiadott fegyvertartási és fegyverviselési engedélyek revízióját, eddig 32.584 ezer engedélyt vizsgáltak felül, a folyamatnak augusztus 4-éig kell befejeződnie. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a fegyverek tartása körülményeinek ellenőrzése, mostanáig nagyjából 5500, fegyvert birtokló személynél jártak a rendőrség munkatársai, a folyamatnak november 4-éig kell befejeződnie, hangsúlyozta Brnabić. Rámutatott, a fegyverek nem megfelelő tárolása miatt 116 szabálysértési feljelentést tettek. Az eddigiekben 46 lőtér munkáját vizsgálták felül, 76 intézkedést rendeltek el, elkoboztak 8 fegyvert, valamint megállapították, hogy 2 lőtér nem teljesíti a fegyverek tárolásának tekintetében előírt feltételeket, míg 2 nem vezette a szükséges nyilvántartásokat, hangzott el a folytatásban. A fegyver-beszolgáltatási akció keretében szerda estig 62.801 fegyvert, 2,88 millió darab lőszert és 22.119 robbanószerkezetet adtak át a polgárok a rendőrségnek, mondta a kormányfő.

Fegyver-beszolgáltatás június végéig

BratislavGašić belügyminiszter határozatának értelmében a polgárok június 30-áig szolgáltathatják be illegálisan, vagy akár legálisan, tartott fegyverüket. A fegyver-beszolgáltatási akció egyébként tegnap ért volna véget, ám az államvezetés úgy döntött, hogy meghosszabbítják a határidőt. Azoknak, akik az akció keretében szolgáltatják be illegálisan tartott fegyverüket, nem kell büntetéstől tartaniuk.