2024. április 19., péntek

Vučić ma tájékoztatja a polgárokat

A Večernje novosti szerint két forgatókönyv közül választ a hatalom

Folyamatosak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy a holnapi kormányülésen, amelyikre Aleksandar Vučić köztársasági elnököt is meghívták, a kormány átalakításáról, a kormányfő lemondásáról, a parlament feloszlatásáról, vagy bizonyos miniszterek lemondásáról születik döntés. Az államelnök egyebek mellett ezzel kapcsolatban nyilatkozhat ma estére bejelentett sajtótájékoztatóján, ezen Ana Brnabić miniszterelnök is részt vesz.

A Večernje novosti napilap értesülései szerint pillanatnyilag az a legvalószínűbb, hogy szeptemberben tartják meg az előrehozott parlamenti és a belgrádi városi választásokat. A Novosti azt sem tartja kizártnak, hogy most átalakítják a kormányt, majd az idén decemberben kiírják a köztársasági, a tartományi, a belgrádi városi és a helyhatósági választásokat.

Amikor politikai, vagy társadalmi válság aktuális, a választás mindig jó megoldás, jegyezte meg a téma kapcsán a B92 hírportál összeállítása szerint Vladimir Pejić, a Faktor plus ügynökség igazgatója. Hozzátette, mivel Vučić otthonosan mozog a választások terepén, semmi oka siettetni a dolgokat. Az ellenzék feltehetőleg azért nem sürgeti a választásokat, mert tudja, hogy támogatottsága nem megfelelő mértékű, mondta Pejić.

Dragoljub Petrović, a Danas fő- és felelős szerkesztője szerint a választás egyébként jó megoldás, hiszen azok révén ideális hatalmat váltani, ugyanakkor Szerbiában nem jó megoldás, mivel a választások, például zsarolás révén, leginkább cirkuszhoz hasonlítanak. Méltányos választási feltételeket hosszú távú folyamat által lehet teremteni, emelte ki. A Nova S műsorában hozzátette, az SZHP támogatottságának csökkenése elsősorban akkor lenne mérhető a választásokon, ha az ellenzéknek sikerülne urnák elé csalogatnia a választásokon hagyományosan nem szavazó polgárokat.

Hatalmat szerezni a választásokon

AnaBrnabić kormányfő a Pink tv-nek nyilatkozva megismételte, hogy Szerbiában a jövőben is választásokon lehet megszerezni a hatalmat. Szerbiában nem ismétlődik meg Majdan, nem tör ki polgárháború, emelte ki. Brnabić szerint az erőszakellenes tüntetésnek egyetlen célja van, méghozzá a köztársasági elnök menesztése.

Nyitókép: Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)