2024. április 20., szombat

A megfontoltság időszaka

Pásztor István: A vajdasági magyarság továbbra is számíthat az anyaországra

A szerb–magyar stratégiai tanács megalakításáról, továbbá az anyaországi támogatásokról, valamint az európai uniós csatlakozásról nyilatkozott a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A június 20-ára tervezett eseménnyel kapcsolatban a következőképpen fogalmazott: „Mindenki kormánycsúcsnak nevezi az eseményt, ám valójában nem az lesz, hanem a korábban aláírt szerb–magyar stratégiai megállapodást életre hívó, úgynevezett stratégiai tanácsnak az alakuló ülése. Reméljük, hogy erre valóban sor kerül június 20-án, ezt egyelőre nem erősítették meg, ám tervben van. Elsősorban az itteni belpolitikai nehézségek írták valamelyest felül az eredeti szándékot. Ez nem azt jelenti, hogy június 20-án nem tartják meg a stratégiai tanács alakuló ülését, ám ismétlem, egyelőre nem erősítették meg.”

A VMSZ elnökének szavai szerint a tanácsnak olyan testületnek kell lennie, amelyik folyamatosan a két ország közötti nyitott, megoldásra és fejlesztésre váró kérdések napirenden tartásán dolgozik majd. A prioritások között fontos megemlíteni a biztonsági kérdéseket, az energetikát, az infrastrukturális fejlesztéseket, a határátkelők kérdését, valamint a különböző gazdasági ágazatokban az együttműködés lehetőségének a megteremtését, hangzott el.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy mire utalt június 4-ei beszédében, amikor kijelentette, „olyan idők következnek, amikor minden dinárnak és adóforintnak a helyét jól át kell gondolni, meg kell fontolni”, Pásztor István rámutatott: ezzel a tényekre utalt. Voltak olyan idők, amikor a költségvetési lehetőségek szabadabbak voltak, sok mindent el lehetett kezdeni, sok mindent lehetett tervezni, hangsúlyozta. Kiemelte, az elmúlt 2-3 évben folyamatosan szűkült a mozgástér, így jelenleg elsősorban az intézményrendszer talpon tartására, az intézményrendszerben dolgozók biztonságára, a legfontosabb programok megvalósulására kell összpontosítani.

– Ilyen szempontból nincsen különbség a dinárbeli, vagy a forintbeli források között. Mivel mind a két országban vannak olyan érintkezési felületek, amelyek feljogosítanak bennünket arra, hogy pályázzunk a költségvetési forrásokra, Szerbiában mint adófizető polgárok, az anyaországban pedig a nemzetpolitika alkotóelemeiként, ezért a megfontoltság elvét a dinárforrások és a forintforrások tekintetében egyaránt alkalmazni kell. Csakis így tudjuk túlélni ezt az időszakot. A lehetőségek változnak, már változtak. Másokhoz hasonlóan én sem látok a jövőbe, ám azt tapasztaljuk, hogy a jelenlegi helyzetet kialakító veszélyforrások nem szűntek meg, jövőre európai parlamenti választások lesznek, az USA-ban elnökválasztás, arra kell számítani, hogy ez befolyásolja a világpolitika eseményeit és sajnos mi sem tudjuk függetleníteni magunkat ezektől a folyamatoktól. Ha mindemellett figyelembe vesszük az EU részéről jellemző mostoha ügykezelést, akár Magyarország, akár Szerbia vonatkozásában, akkor ezeknek a problémáknak az összessége az, ami a kívánthoz képest másfajta állapotot idéz elő. Ez nemcsak a nemzetpolitikai célok, hanem az élet mindennapi céljai megvalósításának a tekintetében is így van. Ma mindenki jobban meggondolja, hogy mire költi a pénzét. Mindazonáltal a vajdasági magyarság továbbra is számíthat az anyaországra, ilyen szempontból nem fenyeget gyökeres változás. Hosszabb ideig kell várni a források megjelenésére, többször felül kell vizsgálni, hogy a prioritások közül melyek a legfontosabbak. A korábbi évekhez képest ez másfajta ügykezelési időszak – fejtette ki Pásztor István.

Az EU új, a Nyugat-Balkán felzárkóztatásával kapcsolatos tervével kapcsolatban a VMSZ elnöke megjegyezte: az EU általában úgy működik, hogyha valamit megígér, akkor komoly elvárásai vannak. „Úgy szokott lenni, hogy az elvárások megvalósítását leveri rajtunk, az ígéretekből pedig senki sem tudja, hogy mi lesz” – tette hozzá Pásztor István, aki szerint egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy az újnak nevezett politika valóban új lesz, megtörténhet, hogy mindez csak azért hangzott el, mert adott pillanatban jól hangzott. Kiemelte, értékelése szerint az unió bővítése az elmúlt hetekben és hónapokban a szólamokon túlmenően nem hozott áttörő újdonságot.

A beszélgetés folytatásában szó volt arról, hogy a Szerb Haladó Párt új elnököt kapott, Pásztor István szavai szerint ez önmagában nem hoz semmiféle változást a két párt közötti viszonyok vonatkozásában. Az Aleksandar Vučić köztársasági elnök és az SZHP volt elnöke által alapítandó, úgynevezett Népi Mozgalom az Államért tömörülés tekintetében Pásztor István nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, emlékeztetett, hogy ennek megalakítása a következő egy hónapban esedékes. Reagálva az újságíró kérdésére, hogy csatlakozna-e a VMSZ a majdani tömörüléshez, Pásztor kifejtette: „A kérdésre nem tudok válaszolni, hiszen nem tudom, hogy milyen jellege lenne a tömörülésnek. Két dolog egészen biztos. Az elmúlt 15 évben a VMSZ mindig önállóan vett részt a választásokon, majd azt követően partneri kapcsolatot kialakítva járult hozzá a célok megvalósításához. Nincsen olyan szándékunk, hogy feladjuk ezt az utat. A függetlenségünkhöz ragaszkodunk. A másik álláspontunk az, hogy a VMSZ érdekelt Szerbia előrehaladásában, illetve abban, hogy a vajdasági magyarok boldogulni tudjanak szülőföldjükön. Erőnkhöz mérten hozzá kívánunk járulni ennek a célnak a megvalósításához, ezt eddig is így tettük, függetlenül attól, hogy van szövetség, vagy sem. E között a két dolog között kell megtalálnunk a pallót, amin haladunk.”

Nyitókép: Pannon RTV

Nyitókép: Pannon RTV