2023. szeptember 25., hétfő
A közlekedéi rendőrség is bemutatkozó rendezvényt tartott Újvidéken – fegyvereket nem hoztak magukkal (Ótos András felvétele)

Lefegyverezték a rendőrséget is

Vasárnap délelőtt és a kora délutáni órákban Újvidék belvárosában ezúttal fegyverzetbemutató nélkül tartottak tematikus prezentációt a Belügyminisztérium napja alkalmából. Rendőreink és csendőreink felsorakoztatták felszerelésüket azzal a céllal, hogy népszerűsítsék tevékenységüket a polgárság körében. Milan Đurić polgármester is ellátogatott a rendezvényre, meggyőződött arról, hogy rendőreink és csendőreink felkészültek bármiféle, biztonságfokozó feladat elvégzésére. Jók a küzdősportokban, testi-szellemi erőnlétük magas fokon van, és a felszerelés is megfelelő. A rendőrkutyák harapnak, persze csak azt, akit kell. A látványos akció szervezői ezúttal a legkisebbekre is gondoltak, az egyenruhások A rendőr a barátom elnevezés alatt, gyerekeknek szánt műsor keretében igyekeztek bizalmukba férkőzni.
Június 4-én a rendőrség napját ünnepeljük,1862. június 4-én a szerb csendőrség a törökök ellen megvívott ütközetére emlékezve.

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Vasárnap délelőtt és a kora délutáni órákban tehát megismerkedhettünk rendőrségünk munkájával, eszközeivel, a kicsik hegymászást gyakorolhattak a helyszínen felállított „hegyoldalon”, ráülhettek a rendőrmotorokra, beülhettek a rabszállító kombiba. Megsimogathatták a rendőrkutyákat, amit egyébként nem engednek a rendőrök olyankor, amikor feladatot teljesítenek. Egy nagy drónt is kihoztak a térre, ez keltette fel leginkább a járókelők érdeklődését. Ez a repülőalkalmatosság tüntetések, nagyobb embertömegek szétoszlatására alkalmas, felülről könnygázpatront lehet bedobni a tömegbe.

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

A téren ott voltak tűzoltóink is felszerelésükkel, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség alkalmazottai, valamint a kamenicai rendőrkiképző központ, azaz a Jakov Nenadović rendőrközépiskola tanárai és kadétjei is. Ilyen és hasonló, belügyminisztériumi bemutatókat az elmúlt évtizedben gyakran megszerveznek azzal a céllal, hogy a polgárok rendőrségbe vetett bizalmát visszaszerezze a Belügyminisztérium. Ez a bizalom a múlt évszázad utolsó évtizedében veszett el, mára már „jóban vagyunk” rendőreinkkel, tudjuk, hogy miattunk léteznek. 

Nyitókép: A közlekedéi rendőrség is bemutatkozó rendezvényt tartott Újvidéken – fegyvereket nem hoztak magukkal (Ótos András felvétele)