2024. április 19., péntek

Meteorittapogató, napvizsgáló teleszkóp a Gyermeknapon

A községi unió meghívására a topolyai Gyermeknapon jelen volt a Bajai Obszervatórium is. A gyerekek kíváncsiságának a Szegedi Tudományegyetem szárnyai alatt működő bajai intézmény igazgatója, Hegedűs Tibor igyekezett megfelelni. Elárulta, hogy a rendezvényt megelőző estén is kint volt a téren, és egy teleszkóppal, az érdeklődők társaságában – nem túl szerencsés időjárási körülmények között – a majdnem teliholdat, a Vénuszt kémlelték, és egy kettős csillagot.

A Nap felületét, a naptevékenységet is vizsgáló teleszkóppal érkezett Topolyára a Bajai Obszervatórium (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A Nap felületét, a naptevékenységet is vizsgáló teleszkóppal érkezett Topolyára a Bajai Obszervatórium (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

– A Bajai Obszervatórium oktatással és ismeretterjesztéssel is foglalkozik, és igyekszünk jelen lenni minél több gyermekközpontú rendezvényen, hogy a legkisebbekhez közelebb hozzuk a csillagászat tudományát. Ezúttal a Nap felületét, a naptevékenységet, a formáit, foltjait, fáklyamezőit is vizsgáló teleszkóppal érkeztünk. Az eszköz olyan szűrőkkel rendelkezik, amelyek a szem számára teljesen biztonságossá teszik a megfigyelést. Az igazi, űrből pottyant meteoritokat a gyerekek kézbe vehették, simogathatták. Továbbá egy, a Bajai Modellezőklub tagsága által készített igazi rakétát is hoztunk magunkkal, ez a maga valójában körülbelül 1000–2000 méteres tartományig tud felrepülni – mondta Hegedűs Tibor, aki hozzátette, hogy a Topolyai Községi Unióval, illetve Kovács Mihállyal már több éves ismeretséget ápol, és már korábban megfordultak az Expón. A Bajai Obszervatórium igazgatója végül hozzátette, hogy ezután is szeretettel várják a vajdasági látogatóikat, illetve örömmel tesznek eleget más rendezvényekre szóló meghívásnak.

DÍJÖZÖN

– Feltöltődés a Gyermeknapon megfordulni ennyi kis mosolygós arc között, és az önkormányzatnak, úgy érzem, kötelezettsége egy ilyen jelentős és népes rendezvényt támogatni a jövőben is, ahol az idén több mint 570 gyermek, továbbá az őket kísérő felnőtt vett részt Topolyáról és a környező falvakból – nyilatkozta Szatmári Adrián polgármester, miután kezet szorított a kerékpár-akadálypálya legkitartóbb résztvevőivel.

Kospenda József elmondta, hogy kollégáival – a Műszaki Tanárok Munkaközössége csoport tagjaival –, a szervezet elnöke, Szabó Kiss Csepegi Ella szervezésében, Virág Gábor és Nagy Dénes tanárok, valamint Kókai Róbert és Szabó Helga önkéntesek részvételével az idén is nagy örömmel érkeztek az igen népszerű programmal izgalmasabbá tenni a rendezvényt, amelynek végén 10 kisdiákot jutalmaztak.

– Az idén körülbelül 70-en pattantak kerékpárra, a gyerekek több kört is megtettek. A pályához a kerékpárokat és az ajándékokat köszönjük a Capriolónak, valamint az Europa cukrászda is az egyik főtámogatónk volt – hallhattuk.

Szatmári Adrián, Kospenda József és a Gyermeknap fő szervezője, Fekete Bánov Ágnes a kerékpár-akadálypálya legkitartóbb résztevőivel

Szatmári Adrián, Kospenda József és a Gyermeknap fő szervezője, Fekete Bánov Ágnes a kerékpár-akadálypálya legkitartóbb résztevőivel

Ajándékot vehetett át Forró Hanna, Sekereš Miljana, Forró Jázmin Lea, Mirčanović Dejan, Nagyidei Lázár, Peić Dominik, Major Máté, Ábrahám Edit, Galambos Dominik, a fődíjért a szabadkai Máté Albert kerekezett a legtöbbet.

A vidám napon hirdette ki a 3+1 Nagycsaládosok Egyesülete az Anyai melegség elnevezésű képzőművészeti pályázatának eredményeit. Ennek értelmében az óvodások kategóriájában a topolyai Major Lara vehette át az első díjat, második lett a pacséri Fremond Hédi, harmadik a topolyai Vlatković Nađa. Az 1–2. osztályos csoportban a bácskossuthfalvi Nagy Torma Natasa nyert, második lett a szintén bácskossuthfalvi Miles Maxwell, harmadik a gunarasi Belléri Lotti. A 3. és 4. osztályosok közül a topolyai Csordás Noel győzedelmeskedett, második lett Vitomirov Nina, harmadik Zsivanov Bianka Zoé. Az ajándékokat a Magyar Nemzeti Tanács és a topolyai önkormányzat jóvoltából nyújtották át a szervezők.

Nyitókép: Szatmári Adrián, Kospenda József és a Gyermeknap fő szervezője, Fekete Bánov Ágnes a kerékpár-akadálypálya legkitartóbb résztevőivel