2024. április 23., kedd

Találkozó a német hadisírok ügyében

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magas rangú küldöttségét fogadta a Német Népi Szövetség

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetségének (Volksbund) magas rangú küldöttsége látogatást tett a Német Népi Szövetség szabadkai székházában – áll a szövetség szerkesztőségünkbe tegnap eljuttatott tájékosztatójában.

E szerint a delegációt Rudolf Weiss, a Német Népi Szövetség elnöke fogadta, aki ismertette a szabadkai egyesület céljait és tevékenységét. Szerbia sok éves tárgyalás után 2021 novemberében ratifikálta a német–szerb háborús sírokról szóló megállapodást. A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség e megállapodás alapján megkezdheti a háborús halottak keresését országunkban.

A megállapodás azonban nemcsak az elesett katonákra és a fogságban elhunytakra terjed ki, hanem minden németre, akik a háborúban vagy annak következményeiben lelték halálukat. A tájékoztató szerint a volt Jugoszlávia területén még mindig több mint 20 ezer I. világháborús, és több mint 60 ezer II. világháborús halott lehet. Csak a mai Szerbia területén az 1941 és 1945 közötti időszakban 15 700 háborús halottat dokumentáltak. A Volksbund jelenleg 46 országban több, mint 830 háborús temetőt gondoz, amelyekben körülbelül 2,8 millió háborús halottat temettek el.

„A Német Népi Szövetség minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja a Volksbund szerbiai tevékenységét” – olvasható a közleményben.