2024. április 25., csütörtök

Megnyílt a királyhalmi könyvtár

Hétfőnként 18 és 20 óra között várják az olvasni vágyó gyermekeket a helyi közösség épületében

Hétfőn megnyílt a könyvtár Királyhalmán, a helyi közösség épületében. A könyvtár több év kihagyás után a helybeli Homokszem Civil Szervezetnek és Szabadka Város pályázatának köszönhetően nyitotta meg ismét a kapuit. Az újranyitás ötletgazdája Magosi Zsuzsanna, Szabadka polgármestersegéde volt. Kókai Anasztázia, a Homokszem Civil Szervezet elnöke a megnyitón a sajtónak nyilatkozva kiemelte, hogy elsősorban a gyermekeket várják a könyvekkel.

– Már évek óta üresen állt a könyvtárterem. Szabadka Város pályázatának köszönhetően azonban lehetőség nyílt arra, hogy újból megnyissuk a könyvtárat. Nagyon fontosnak tartom ezt. Magam is nagyon szeretek olvasni. Gyermekként is rengeteget olvastam, most pedig megpróbáljuk a mai fiatalságot ide csábítani a könyvek közé. Kicsit elvonni a figyelmüket a virtuális világról, ugyanis az olvasás révén tudják a képzeletüket fejleszteni, valamint fejlődik a kreativitásuk és a logikus gondolkodásuk is – mondta az elnök.

Kozma Adrienn, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója kiemelte, hogy a királyhalmi könyvtár a szabadkai könyvtár fiókkönyvtáraként működik.

Kozma Adrienn köszönti az egybegyűlteket (Fotó: Molnár Edvárd)

Kozma Adrienn köszönti az egybegyűlteket (Fotó: Molnár Edvárd)

– Szabadka Város kulturális pályázatának köszönhetően sikerült megnyitnunk a könyvtárat. Szerencsére személyi kérdések sem akadályozták a megnyitást, ugyanis Pécs Blanka vezeti majd az itteni könyvtárat. A királyhalmi könyvtár a Szabadkai Városi Könyvtár fiókkönyvtára. Ezen fiókkönyvtárak meglétét főleg a gyermekek szempontjából tartom fontosnak, akiknek nehéz lehet a bejutás Szabadkára, a központi épületünkbe – nyilatkozta az igazgató.

A királyhalmi fiókkönyvtár könyvtárosi feladatait Pécs Blanka fogja ellátni.

– Sajnos a könyvtárunk anyagi nehézségek miatt több évig nem működött, de szerencsére sikerült újraindítanunk. A könyvtár hetente egyszer tart nyitva. Minden hónapban szeretnénk egy könyvbemutatót tartani vendéggel, vagy egy játékos foglalkozással, mint ahogy ezt a megnyitón tesszük. A könyvtárban főleg klasszikus művek, régi könyvek találhatóak, de nagyon szeretnénk új bestseller könyveket is beszerezni. Remélem, hogy ha beindul az itteni munka, akkor kapunk egy kis támogatást, segítséget, és lesznek jó illatú új könyveink is – magyarázta a könyvtáros.

A könyvár hétfői ünnepélyes megnyitóján Kókai Anasztázia köszöntötte a megjelenteket. Külön köszöntötte Magosi Zsuzsannát, és elmondta, hogy a könyvtár neki köszönhetően kezdhette meg ismét a működését. A polgármestersegéd korábban megtekintette a helyi közösség zárt könyvtermét, ahol a könyvek porosodtak. Magosi Zsuzsanna felkarolta a királyhalmiak ügyét, és neki köszönhetően ismét működik az intézmény. Kozma Adrienn felszólalásában kiemelte, hogy a fiókkönyvtár hetente egyszer, hétfőnként 18 és 20 óra között várja az olvasókat. Omerović Heléna, a városi könyvtár gyerekosztályának munkatársa arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy akik beiratkoznak a királyhalmi könyvtárba, azok valójában a Szabadkai Városi Könyvtár tagjaivá vállnak, vagyis a királyhalmi tagsági kártyával a városi könyvtárból is kölcsönözhetnek könyveket. Hozzátette, hogy a városi intézményben csak a gyermekosztályon 30 ezer könyv közül válogathatnak az olvasók. A köszöntők után Sutus Magdolna meseterapeuta tartott foglalkozást gyermekek számára.

Nyitókép: Kozma Adrienn köszönti az egybegyűlteket (Fotó: Molnár Edvárd)