2024. május 8., szerda

Röszkén megváltozik a közlekedés rendje

A magyar rendőrség a várakozási idő csökkenését reméli

Kísérletképpen június 5-étől 26-áig a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen is bevezetik az állampolgárság szerint szelektált sávokon történő ellenőrzést, tájékoztatott a magyarországi Országos Rendőr-főkapitányság.

Hozzáteszik, az említett átkelőhelyen lévő kapuk felett ebben az időszakban, más átkelőkről már ismert információs táblák jelzik, hogy az Európai Unión belüli, illetőleg azon kívüli állampolgárok melyik kapukon haladhatnak át. Ennek oka a nemzetközi szerződéseken alapuló eltérő ellenőrzési eljárás. A szelektív módszertől az ellenőrzés gyorsabb lefolyását várják, és amennyiben a tapasztalatok ezt igazolják, az eljárást állandósítják. Az említett időszakban tehát a röszkei autópálya határátkelőhelyen részben változik a forgalmi rend, melyhez a táblák mellett szükség esetén forgalomirányító rendőrök, határvadászok is segítséget nyújtanak.

A határforgalom-ellenőrzés gyorsítására és a várakozási idő csökkentésére a rendőrség kiemelt célként tekint, ennek érdekében rendszeresen egyeztetnek a szomszédos országok hatóságaival, illetve folyamatosan vizsgálják az eljárások hatékonyságát, emelik ki a közleményben.

Nyitókép: A szelektív módszertől az ellenőrzés gyorsabb lefolyását várják (Gergely Árpád felvétele)