2024. március 28., csütörtök

A gazdaság mindig megsínyli a választásokat

Szerbiában 2012-től máig 6 évben tartottak valamilyen szintű választásokat, és csak 5 év telt el anélkül, hogy voksolt volna a lakosság. Az adatok azt mutatják, hogy a választások nélküli esztendőkben a gazdasági növekedés majdnem hatszorosa volt a választási években megvalósítottnak – ismertette Dušan Vasiljević, a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED) versenyképességért felelős és beruházási igazgatója. Ennek ellenére azt állítja, hogy egy esetleges idei választás nem hátráltatná jelentősebb mértékben a gazdasági tervek megvalósítását.

„A választások kiírása körülbelül 6 hónapra felfüggeszti a törvényhozási tevékenységet, magával vonja továbbá az államigazgatási tevékenység lanyhulását, valamint a választótestület egyes részeinek megnyerése céljából a közkiadások átmeneti növekedését, ami rövid távon akár jótékony gazdasági hatást is kiválthat, hosszabb távon viszont potenciális kihívást jelent, mert pótolni kell majd a kampánykiadásokat” – részletezte Vasiljević, de szerinte egy esetleges idei választás csak „enyhén negatív” hatással lehet a gazdaságra. Mint mondja, a Szerbiában jelen levő multinacionális cégek a politikai stabilitást és a kiszámíthatóságot tartják nálunk a legkedvezőbb üzleti körülménynek.

Ljubomir Madžar neves közgazdásznak az a véleménye, hogy a GDP-növekedés tekintetében a választási évek valóságos csapást jelentenek a gazdaságra, megzavarják a rendes folyamatokat, és az idei őszi választások semmi jót nem hoznának az ország gazdasági életébe. A végrehajtó hatalom már így is inkább azokkal a dolgokkal van elfoglalva, melyeknek nem sok közük van a gazdasághoz. A joguralom sincs olyan szinten, hogy hozzájárulhatna a gazdasági fejlődéshez, a kívülről érkező csapások és a politikai manőverezések pedig zavart keltenek a gazdasági életben.