2024. április 25., csütörtök

Az összetartozás napjára emlékeztek Gunarason

Az összetartozás napja alkalmából ünnepi szentmisét és alkalmi rendezvényt tartottak Gunarason a helyi közösség szervezésében, a helyi Dózsa György Általános Iskolával és a József Attila Művelődési Egyesülettel együttműködve. A Kisboldogasszony-templomban Zsolnai István plébános méltatta annak fontosságát, hogy történelmi tragédiáink ellenére milyen erős a nemzetünk, hiszen még ma is itt élünk ezen a vidéken, és tesszük a dolgunkat. Ezt követően Kovács Viktor, a községi tanács tagja köszöntötte a vendégeket, Fremond Árpádot, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Szatmári Adrián polgármestert és munkatársait, a környező települések képviselőit.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

– Sokan felteszik a kérdést, hogy ez inkább emléknap vagy gyásznap, esetleg van-e okunk az ünneplésre. Azt gondolom, szükségünk van az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre, hogy megemlékezzünk a magyarság egyik legnagyobb tragédiájáról. Ugyanakkor számtalan más nehézséget is túléltek őseink, és mindent megtettek annak érdekében, hogy mi most itt lehessünk. A múlt megpróbáltatásain tehát tovább kell lépnünk, és nekünk, illetve a gyermekeinknek elsősorban azzal kell foglalkozni, hogy mi lesz az elkövetkezendő száz évben velünk – kezdte a beszédét Fremond, majd a legutóbbi népszámlálási adatokról szólva kifejezte meggyőződését, hogy a közösségünk van olyan erős, hogy ezen az újabb megpróbáltatáson továbblendüljön.

– A délvidéki, vajdasági közösség fennmaradásának, túlélésének az a feltétele, hogy összefogjunk, összetartsunk. Ennek hiányában biztosan felmorzsolódunk. Az MNT feladata, hogy a jövőre fókuszálva erősítse a közösségünket, az oktatás terén, az intézményeinket támogatva az itthon maradásra ösztönözve nemzettársainkat, az ifjúságot. Azt a célt kitűzve, hogy akik ma nincsenek idehaza, azok egyszer hazatérjenek. Az elkövetkezendő években nagyon átgondolva kell megtennünk minden lépést, hiszen kevesebb eszköz áll majd a rendelkezésünkre, de minden lehetőségünk megvan arra, hogy fenn tudjunk maradni – hangsúlyozta az MNT elnöke.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

A rendezvényen fellépett az iskola énekkara, a Rozmaring asszonykórus, elhangzott Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Csetvei Zsófia 7. osztályos tanuló előadásában, majd a Gilice citeracsoport produkciója következett. Rövid történelmi összefoglalót Rudics Annamária 8. osztályos diák olvasott fel, ami után a Pacsirta énekcsoport állt közönség elé, zárásként pedig a Pitypang tánccsoport népi gyermekjátékokat mutatott be.

Nyitókép: Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana