2024. március 28., csütörtök

Fellobbant az összetartozásunk tüze

Moholon alkalmi műsort tartottak a nemzeti összetartozás napja alkalmából

A moholi Csobolyó Művelődési Egyesület székházában vasárnap este gyermekprogrammal, a községi művelődési egyesületek és kolozsvári vendégek alkalmi műsorával és közös tűzgyújtással ünnepelték meg a nemzeti összetartozás napját. Ennek zárásaként levetítették a Petőfi 200 programra készült díjnyertes filmet is, aminek köszönhetően Petőfi Sándor mellszobrot állítanak fel hamarosan Törökfaluban. A rendezvényen az adai, a moholi és ta örökfalui gyerekek és felnőttek mellett részt vettek a Magyar Nemzeti Tanács képviselői, Rigó Pál Zsófia alelnök és Lakatos Adrián, a nyelvhasználati bizottság elnöke, valamint az adai önkormányzat és a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői. Rigó Flórián, a VMSZ moholi szervezetének elnöke elmondta, hogy Ada községben negyedik alkalommal tartják meg az összetartozásunk tüze akciót. Minden évben másik települést választanak, az idén Mohol a helyszíne.

– A célunk, hogy összefogjuk a községi magyarságot. Közösen szervezzük a magyar művelődési egyesületekkel és más civil szervezetekkel. Ezzel az egységgel, amely összekovácsol bennünket, hatalmas eredményeket tudtunk elérni, mint a törökfalui Petőfi 200 pályázaton megszerzett Petőfi Sándor szobor vagy a mai napon megkaptuk, hogy jövőre Ada község szervezi meg a Durindót és a Gyöngyösbokrétát. Ez fontos számunkra, tükrözi a magyarság összefogását a községben. Az összetartozás tüze számunkra fontos, hogy érezzük, hogy magyarságunk határtalan, és határon innen és határon túl összefonódunk és összetartozunk – nyilatkozta a VMSZ helyi szervezetének elnöke

Az összetartozás a legfontosabb és nem a szomorúságra kell ilyenkor gondolnunk, hiszen ez nekünk nem ünnep, hanem egy megemlékezés, hangsúlyozta a rendezvény alkalmából Maksó Éva szervező: – Megemlékezünk arról, hogy habár történelmünk során nem voltunk nyertesei június 4.-nek mégis az összetartozást erősíti bennünket. Ada község egy közös műsorral, megemlékezéssel készült a Csobolyó székházában, ahova határon kívülről is érkeztek vendégek. A Határtalanul! program keretében Erdélyből egy kolozsvári csoport a vendégünk, akik részesei a műsorunknak is – mondta a szervező.

A műsoron elsőként a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület Pitypang csoportja mutatkozott be, majd a törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesületből id. Balla Imre elszavalta Illyés Gyula Haza a magasban című versét. Az adai Vadvirág Hagyományápoló Körből Lévai Lili sárközi dalokat adott elő, kolozsvári tanulók, Vancea Nicol és Pap-Varga Renáta diáktársaik és tanáraik kíséretében kalotaszegi népdalt énekeltek. Végezetül fellépett az adai Aranykapu Művelődési Egyesület Rokolya kórusa, majd a műsort Csobolyó ME kezdő tamburazenekara zárta, akik Tisza menti ugrósokat muzsikáltak.

Az összefogásunk tüzének meggyújtása előtt érkezett meg Magyarcsernyéről, a Durindó és a Gyöngyösbokréta helyszínéről Tóbiás József, az adai képviselő-testület elnöke és a VMSZ Tanácsának elnök-helyettese, aki Rigó Pál Zsófia, MNT alelnökkel és Varga Líviával, a Vadvirág HK vezetőjével átvették a népművészeti rendezvény zászlaját, amit bemutattak Moholon. Tóbiás József bejelentette, hogy Ada kapta meg a 2024-es évi Durindó és Gyöngyösbokréta házigazdájának szerepét, amelyet óriási helyi összefogás előzött meg, és amire nagyon büszkék.

Nyitókép: A fiatalok gyújtották meg az összetartozás tüzét Moholon (Csincsik Zsolt felvétele)