2024. március 19., kedd

Nagyszabású ukrán támadás meghiúsításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagyszabású offenzívát indítottak az ukrán fegyveres erők öt frontszakaszon a donyecki régió déli részén vasárnap reggel, amely nem járt sikerrel – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradóra.

A tábornok szerint az ukrán fél stratégiai tartalékának 23. és 31. gépesített dandárját vetette be, más katonai egységek és alegységek támogatásával. Mint mondta, a támadásban összesen hat gépesített és két harckocsizászlóalj vett részt. Beszámolója szerint az ukrán hadsereg célja az volt, hogy áttörje az orosz védelmet a front Kijev szerint legsebezhetőbb szakaszán.
„Az ellenség nem érte el a céljait, nem járt sikerrel" – hangoztatta Konasenkov.
A szóvivő szerint az orosz Kelet csapatcsoport fellépésének eredményeként az ukrán veszteségek több mint 250 katonát, 16 harckocsit, 3 gyalogsági harcjárművet, 21 páncélozott harcjárművet tettek ki. Valerij Geraszimov, az egyesített csapatcsoport parancsnoka, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, a beszámoló értelmében ebben az időszakban az egyik előretolt ellenőrző ponton tartózkodott ebben az irányban.

A portfolio.hu jelentése szerint Zaporizzsja, Luhanszk és Donyec megyében is szárazföldi csapatokkal végrehajtott ukrán támadásokat jelentettek orosz és ukrán források egyaránt. Közben Oroszország Belgorod megyéje továbbra is heves támadás alatt áll, a Szabad Oroszország Légió orosz hadifoglyokat ejtett.

Az Egyesült Államok ugyanakkor úgy látja, hogy Ukrajna jelentős, stratégia szempontból fontos területeket fog tudni visszaszerezni a várt ukrán ellentámadás során – mondta a CNN-nek Jake Sullivan, Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója.