2024. április 27., szombat

Modern gépek az erdőgazdálkodás szolgálatában

A Vajdaság Erdői Közvállalat két korszerű géppel gazdagodott, melyeket a begecsi erdészeti igazgatóságon mutattak be. Egy Harvester John Deere fakitermelő gépet és egy permetező drónt vásárolt a vállalat. Ezek nagyban hozzájárulnak a termelékenység növeléséhez, és humánusabb munkakörülményeket biztosítanak; a legnehezebb és legveszélyesebb munkákat végzik el az ember helyett.

Kókai Roland nyilatkozik (Screenshot)

Kókai Roland nyilatkozik (Screenshot)

Kókai Roland igazgató ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az erdőket folyamatosan újítani kell, nem jó, ha túl öreg az erdő, mert akkor a kitermelt fatermék csak tűzifaként adható el, ipari faként viszont nem értékesíthető, ezért idejekorán el kell végezni bizonyos munkálatokat. Ebben nagy segítséget nyújtanak a most vásárolt gépek is.

A modern fakitermelő gép (Screenshot)

A modern fakitermelő gép (Screenshot)

– A Harvester fakitermelő erdészeti gép már a hatodik ilyen gép, amit a Vajdaság Erdői Közvállalat beszerzett. Ez 15 favágó munkáját helyettesíti, humánusabbá teszi a munkakörülményeket, ugyanis klimatizált, napellenzős kabinnal rendelkezik. Először Szerbiában mi vásároltunk most egy permetező drónt is. Nem elég erdőt telepíteni, a friss, fiatal erdőket gondozni is kell, és eddig a permetezést vagy a munkavállalóink végezték fizikailag, vagy traktorral bonyolítottuk le, viszont ezzel a drónnal úgy be tudjuk programozni a GPS-koordinátákat, hogy ahol a gép ma befejezte, holnap milliméteres pontossággal ugyanott tudja folytatni, miközben figyelembe veszi a szél erejét is, így a permet pontosan oda kerül, ahova kell. A permetező drónnal egyúttal spórolunk is, kevesebb vegyszert használunk. Könnyen szállítható, traktort bevinni egy szigetre sokkal komplikáltabb volt, ez viszont befér egy személygépkocsiba is. Az sem mellékes körülmény, hogy a kezelők kevésbé kerülnek közvetlen kapcsolatba a vegyszerekkel – mondta Kókai igazgató.

Nyitókép: A modern fakitermelő gép (Screenshot)