2024. március 19., kedd

A nőket ünnepelték

Száz kiállító tizenhét egyesületből, tizenhárom városból – és mind Magyarkanizsán landolt. Csütörtök este a Dobó Tihamér Képtárban igazán megadták a módját, és ünnepélyes keretek között nyitották meg a már nagy hagyománnyal bíró Nők tárlatát. A falakon szalmaképek, festmények, hímzések, szebbnél szebb alkotások sorjáztak. Ami a különlegessége az eseménynek, az pedig az, hogy egytől egyig csak női kezek alkotásai.

Mindeddig március 8-ára időzítették a kiállítást, ám az idén ez változott, most a nyarat köszöntötték, és egymást. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy milyen sokrétűek a nők, és milyen sok területen helytállnak.

A Vajdasági Képzőművészeti Kör, élén Kenyeres Ivánkával, évről évre nagy munkát fektet abba, hogy ez a kiállítás létrejöhessen, egymás megörvendeztetésére, a szépben való gyönyörködésre és a nők megünneplésére. Ezúttal segítője is akadt, ugyanis felkérte a Nemzetközi Soroptimist Klub egykori elnökét, Kiss Zenóbiát, hogy mint a korábbi, jól bejáródott rendszer szerint, álljanak az ügy mellé. Sokrétű érdeklődési köre, továbbá rátermettsége és segítőkészsége okán pedig a Panda Rádió színeiben, mint támogató, kivette a részét a szervezésből, hogy ez a kiállítás létrejöhessen.

A megnyitón a magyarkanizsai szerb anyanyelvű óvodások kezdték a fellépést, majd az oromi, a magyarkanizsai és a kispiaci műkedvelők, énekcsoportok is színesítették az eseményt, valamint szavalatokat is hallhattak a megjelentek, aki azért érkeztek a képtárba, hogy megcsodálják a művészi alkotásokat, és közben kaptak egy csokorba kötött, sokszínű műsort is.

Kenyeres Ivánka elmondta, hogy nagy örömére szolgál, hogy nem törik meg a hagyományt, és ki tudják állítani azokat a munkákat, melyeket egytől egyig női kezek alkottak. A sok év alatt már megszokták, hogy Magyarkanizsa ad otthont a munkáiknak, ezért a legtöbben kifejezetten erre az alkalomra, ebből az ihletésből ülnek a vászon elé, vagy ragadnak ecsetet, hímzőtűt.

Kiss Zenóbia hangsúlyozta, hogy egy pillanatig sem volt kérdéses számára, hogy az ügy mellé áll, hiszen a nőket is dicsérni és támogatni kell, akik sokszor erőn felül teljesítenek és állnak helyt. Akik pedig több éve segítenek az esemény létrejöttében, azokat köszönő oklevéllel jutalmazták meg, így fejezve ki a hálájukat.

A Nők tárlatában látni, szinte tükröződnek a mindennapi küzdelmek, örömök pillanatai, melyeket megörökítettek ilyen vagy olyan formában, akár festmény, akár varrott, hímzett tárgyak vagy éppen gyöngyből fűzött kézműves alkotásokban.

A tárlat a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban június 17-éig tekinthető meg, nem csak nőknek, de nőktől, anyáktól, nagymamáktól, dolgozóktól, háziasszonyoktól, művészektől. 

Nyitókép: Puskás Károly felvétele