2024. március 19., kedd

Testi-lelki egészségünk

A természetben a természetesség mentén

Az Eleki Életmódközpont munkatársai már évek óta járnak Magyarkanizsára előadásokat tartani Meggyesi Hajbel Anikó meghívására. Ezeken az életmódról szóló délutánokon mindig tömeges az érdeklődés, és mindig új dolgokat lehet megtudni. Elsősorban tájékoztató jelleggel, egészségmegőrzés céljából tartják, ám sokak azért érdeklődnek, mert valamilyen betegségük van, és a táplálkozással is próbálják azt gyógyítani. Emellett a lélekből kiinduló problémákra is már sokan felfigyeltek, ezért a test és lélek összefüggéseit sem lehet szó nélkül hagyni.

A magyarországi Életmódközpontban bárki megismerheti az egészséges táplálkozás alapjait is, de Magyarkanizsára is eljönnek átadni a tudásukat. Minden évben tartanak egy egészségnapot is, ami idén most pénteken, szombaton és vasárnap a Horgoshoz közeli Domus Pacisban zajlott le.

A festői környezet már maga a fél gyógyulás, a természet közelsége, a nyugalom, mind hozzátettek ahhoz, hogy a jelenlevők maguk mögött hagyják otthoni gondjaikat és itt két nap alatt tanuljanak az életmódváltásról, annak előnyeiről, de nagy sétákat is tesznek a természetben.
Somogyi Lehel, az Eleki Életmódközpont vezetője az Egy hétvége a testi-lelki egészségünkért elnevezésű kétnapos tábor egyik vezetője elmesélte, hogy mivel készültek erre a két napra.

– Ezeknek a kis rövid táboroknak itt már hagyománya van Észak-Bácskában, hiszen ez már a negyedik alkalom, hogy összejövünk. Korábban a Tisza-parton, most a Domus Pacist választott helyszínül. A tábor célja, hogy a testi-lelki egészséget hangsúlyozzuk, különösen az egészséges életmódot. Ilyen témájú előadásokat hallgatnak a résztvevők, délelőtt a lelki egészségen van a hangsúly, hogy miként lelhetjük meg a lelki békénket. Reisinger János hívtuk meg előadóként. Délután pedig inkább a fizikai egészségre irányítjuk a figyelmünket, amikor Dr. Vin Horsley, amerikai előadónknak adjuk át a terepet – mesélte Somogyi Lehel, aki hozzátette, hogy a testünk és a lelkünk egészsége régóta köztudott, hogy összefügg. Míg a testit sporttal és táplálkozással is tudjuk megőrizni, addig a lelkiekkel nehezebb dolgunk van. A stressz kezelését is meg kell tanulnunk, mégpedig úgy, hogy tartsunk pihenőket, amikor elvonulunk a világ zajától, a depresszióra jó a barokk zene, ajánlott visszanyúlni a régi irodalmi művekhez is.

Jenei Klementina felvétele

Jenei Klementina felvétele

Meggyesi Hajbel Anikó, aki nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Magyarkanizsa környékbeliek is megismerkedhessenek az Életmódközpont egészséges életmódjával, elmondta, hogy az idei vendégek Magyarországról, Zentáról, Szabadkáról, Horgosról, Magyarkanizsáról érkeztek.

– A szombati napon legtömegesebb a részvétel, ekkor mintegy hatvanan voltak a résztvevők. Igyekszünk olyan témákat feldolgozni minden évben, amivel újdonságot is mondhatunk, mert sok a visszatérő résztvevő is. A főzés is nagy hangsúlyt kap a táborban, megmutatjuk, hogy a vegán étkezéssel is nagyon finomakat tudunk enni. A reggeliket kenyerek és gyümölcsök képezik, míg az ebédeket túlnyomórészt zöldségek, vegán pástétomok képezik, a vacsorák is hasonlóak, így a résztvevők meg is tanulhatnak néhány receptet. Gyalogtúrákat és kirándulást is szerveztünk. Tornával, sétával is megmozgatjuk a táborlakókat, a természeti kincseik egy részét látogatjuk meg, szombaton például a Bálint-tóhoz kirándulunk – mesélte a szervező.

Az egészséges életmód táborát minden évben megtartják, de Magyarkanizsán folyamatosak a Vegán főzőkörök is, melyekre teljesen ingyenesen ellátogathat bárki, aki érdeklődik az effajta életvitel iránt.

Nyitókép: Idén a Domus Pacisban figyelnek a testi-lelki egészségre (Jenei Klementina felvétele)