2024. április 25., csütörtök

A kitartás és az akarat diadala

Megtartották a palicsi ultramaratont

A Szerbiai Ultramaraton Szövetség és a palicsi Paligo Palus Ultramaraton Klub szervezésében a hétvégén immár 17. alkalommal rendezték meg a palicsi ultramaratont. A résztvevő futók a 6, 12 és 24 órás, valamint az 50 és 100 kilométeres versenyeken mérhették össze sebességüket és kitartásukat. A futamokon nyolc országból körülbelül hetven versenyző vett részt. A 6 és 24 órás futamok résztvevői szombaton délben rajtoltak el, éjfélkor a 12 órásé és a száz kilométeresé, míg az 50 kilométeres verseny futói vasárnap 6 órakor indultak el.

Az ultramaraton szombati megnyitóján Jánosi Elvira, a Szerbiai Ultramaraton Szövetség és a Paligo Palus Ultramaraton Klub vezetője nyilatkozott a média képviselőinek.

– Ezzel a versennyel lehetőséget biztosítunk a szerbiai ultramaratonistáknak, hogy nagyobb versenyekre is eljussanak. Amennyiben itt jó eredményt érnek el, azaz megfutják a megfelelő részidőket, akkor kijutnak a világbajnokságra. Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy évről évre újabbnál újabb futók jelentkeznek, újabbnál újabb tehetségek mutatkoznak be.

A 6 és 24 órás versenyek rajtja szombat délben (Fotó: Benedek Miklós)

A 6 és 24 órás versenyek rajtja szombat délben (Fotó: Benedek Miklós)

– Itt Palicson egy kör 530,36 méter, ami viszonylag rövid, de a futók számára abból a szempontból jó, mivel így soha nincsenek egyedül, hisz mindig van valaki előttük és mögöttük, mindig van, aki biztassa őket, és közel vannak a frissítőpontok is. A pálya gyors, nem véletlenül futnak rajta rendszeresen országos csúcsokat – mondta a szervező, akitől azt is megtudtuk, hogy a szerbiai versenyzők mellett Magyarországról, Horvátországból, Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából, Észak-Makedóniából, Olaszországból és Romániából is érkeztek futók.

A verseny megnyitóján jelen volt dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke is.

A rajt előtti pillanatok (Fotó: Benedek Miklós)

A rajt előtti pillanatok (Fotó: Benedek Miklós)

– Palics mindig is fontos volt a sport szempontjából, hiszen Vermes Lajos 16 évvel a Párizsban megrendezett első újkori olimpiát megelőzően itt szervezett olimpiát, vagyis a palicsi sport igen hosszú múltra tekint vissza. Örülök annak, hogy Szabadka Város Pro Urbe díjasa, Jánosi Elvira megszervezi ezt a regionális ultramaraton versenyt. Ez a pálya a világ egyik legszebb futópályája, hisz az ultramaratonfutók órákon keresztül a Női strand, a zenepavilon és más szecessziós épületek között futnak. A verseny az állóképesség és az akarat diadala, hisz annak ellenére, hogy viszonylag rövid pályán futnak a versenyzők, azt hosszú órákon keresztül teszik – mondta Pásztor Bálint.

A versenyek rajtját megelőzően Goran Čegar, a Szerbiai Atlétikai Szövetség képviselője, valamint Pásztor Bálint köszöntötte az egybegyűlteket.

Nyitókép: A 6 és 24 órás versenyek rajtja szombat délben (Fotó: Benedek Miklós)