2024. március 19., kedd

Művésznek állni

Ladik Katalin szereplésével és életének ihletésével készített új előadást a KDSZ, a bemutató hétfőn lesz

Új igazgatóval, új társulattagokkal és új produkcióval zárja lassacskán az évadot a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Az előadás Zlatko Paković szerzői projektuma, a rendező harmadízben dolgozik a KDSZ-ben. Az előadásának címe Ladik Katalin egy idegösszeomlást követően felmondja banktisztviselői állását és konceptuális művésznek áll, a bemutató, illetve ősbemutató e hó 5-én, azaz hétfőn lesz, a repríz pedig 10-én.
Zlatko Paković az elmondása szerint szinte már otthonosan érzi magát a KDSZ-ben, és ezt a belgrádi CZKD-n kívül más szerbiai színházról nem mondhatja el. Előadásának címe kapcsán azt vázolta fel, hogy az három fontos mozzanatra világít rá. Egyik, amikor az alkotó kitör a megszokott mindennapokból, hétköznapi állásából, a másik a művésszé válás, a harmadik pedig a döntés arról, hogy ezentúl ez lesz a hivatása, a teljes körű munkája. A rendező azt is kiemelte, hogy ez nem egy önéletrajzi előadás, és habár sokat merít Ladik Katalin munkásságából és a performance-aiból, mégis inkább a máról szól és egyfajta ablakot jelent a jövőbe.
Az előadás szereplői Ladik Katalin, Búbos Dávid, Kucsov Borisz, Verebes Andrea, valamint a közönség színpadon láthatja a két új társulattagot, Hodik Annabellát és Ágyas Ádámot. Ladik Katalin egyfajta tanácsadó szerepet is betöltött a produkció készítése során:
– A rendezőnek és általában a KDSZ-nek is a munkamódszere a közös alkotás. Erre az előadásra úgy tekintek, mint az egyik rólam szóló mitológiának a felhasználására, mert egyébként több van belőlük. A hangköltészetemből is merítettünk. Örömmel és büszkén mondhatom, hogy szinte a teljes zenei rész a hangfelvételeimből állt össze, Kucsov Borisz társszerzőként pedig nagyon jó munkát végzett – hallottuk Ladik Katalintól.
Ahogyan azt a színészektől megtudhattuk, izgalmas próbafolyamaton vannak túl, nagy megtiszteltetés volt a számukra ismét Ladik Katalinnal dolgozni, mélyrehatóan foglalkozni a munkásságával, úgymond átszűrni magukon és létrehozni valami újat, egy saját performance-ot. Az elmondásuk szerint Ladik Katalin példaképként szolgálhat, fáradhatatlan, pontos és alázattal van alkotómunka iránt, inspirálja a közegét, a kollégákat.
Az előadás konzultánsa dr. Sági Zoltán volt, a rendező asszisztense Salamon Luna.

Nyitókép: Sajtótájékoztató a KDSZ-ben (Molnár Edvárd felvétele)