2024. március 19., kedd

A záróvizsga, érettségi a tervek szerint zajlik

Kedden befejeződik a tanév, de a napközik továbbra is működnek az iskolákban

Mint ismeretes, a kormány döntése alapján kedden befejeződik a tanév Szerbia minden általános iskolájában és középiskolájában. E határozat mindenkit váratlanul ért, így az intézményeknek gyorsan kellett reagálniuk. A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola igazgatója, Szabó Gábor a következőket nyilatkozta:

– A pedagógusoknak keddig minden tanulónak fel kell ajánlaniuk egy osztályzatot a jelenlegi teljesítményük alapján, hogy le tudják zárni a jegyeket. Amennyiben a diákok nem elégedettek, és szeretnének javítani az osztályzatokon, ezt megtehetik június 20-áig.

A pótoktatás és az emelt szintű oktatás továbbra is folytatódik a saját medrében. Ugyanakkor minden olyan eseményt, amit már előre elterveztünk, például kirándulások vagy a ballagás, természetesen megtartjuk, csak a tanév fejeződik be kedden – hallottuk Szabó Gábortól, aki hozzátette, hogy mivel minden osztályfőnök szeretne méltóképpen elbúcsúzni az osztályától, biztos benne, hogy élni fognak azzal a lehetőséggel, hogy 20-áig olyan programokat szervezzenek, amire az év folyamán nem volt idejük, vagy amit amúgy is terveztek.

– Azt tudni kell, hogy a tanároknak még nem kezdődik el a nyári szünet. Ők továbbra is itt lesznek az iskolában, és intézik a dolgaikat, illetve tervezik a foglalkozásokat a diákok számára. A gyerekek első reakciói biztos, hogy örömteliek voltak, de feltételezem, hogy sokan szomorúak és kétségbeesettek is, hogy esetleg nem tudják ilyen rövid idő alatt kijavítani az osztályzataikat. A tanév rövidítése a kisérettségit nem érinti. A nyolcadikosok amúgy is kedden fejeznek, a záróvizsgára pedig 21-étől 23-áig kerül sor. Ebben a köztes időszakban a végzősöknek természetesen megtartják az érettségire való felkészítőket – mondta az igazgató.

Zombori Imrétől, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatójától megtudtuk, hogy az intézményükben a tanárok a kiküldött határozat alapján fognak eljárni, de tartani fognak egy megbeszélést, ahol pontosabban kidolgozzák a lépéseket. A középiskolában az érettségi szerdán kezdődik.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár közleményében hívja fel a figyelmet a kormány határozatára, az ebből adódó teendőkre, és egyebek között arra is, hogy a napközit, illetve a gyerekfelügyeletet június 20-ig megszervezik az oktatási intézményekben, így azok a szülők, akik nem tudják másképp megoldani, továbbra is vihetik a gyereket az iskolába.

Nyitókép: (Illuszráció)