2024. április 20., szombat
UKRAJNAI HÁBORÚ

A kijevi óvóhelyek fele használhatatlan

A kijevi légoltalmi helyiségek fele zárva van, vagy alkalmatlan a feladatra – írta Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere tegnap. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken rendelte el az összes ukrajnai óvóhely ellenőrzését, egy nappal azután, hogy Kijevben három ember meghalt, amikor egy orosz légicsapás idején nem tudtak bejutni az egyik légoltalmi helyre.

Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős miniszter elmondta, hogy az első napon megvizsgált 1078 óvóhelyből 359-et nem találtak alkalmasnak, további 122 zárva volt, mindössze 597-et ítéltek megfelelőnek. „Hitetlenkedve fogadtam azt a tényt, hogy csak az (óvóhelyek) fele volt nyitva és minősült késznek (a feladatra)" – írta. „Tegnap, amikor polgármesterünkkel ellenőriztük a (fővárosi) Obolon kerületben lévő óvóhelyeket, nagy többségük zárva volt." Hozzátette: az ellenőrzések folytatódnak.

Volontőrök ételt osztanak a háttérben látható megrongált harkivi épület lakóinak (Fotó: AP via Beta)

Volontőrök ételt osztanak a háttérben látható megrongált harkivi épület lakóinak (Fotó: AP via Beta)

A csütörtöki halálesetek közfelháborodást váltottak ki, és Zelenszkij kemény választ ígért.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere pénteken egy helyi bizottsági ülésen elismerte, hogy bizonyos felelősség terheli, de azt mondta, mások is hibáztathatók, különösen az elnök szövetségesei, akiket a városrészek vezetésére neveztek ki.

Repülőtéren csapódtak be a cirkálórakéták

Tegnap kora reggel újabb légi csapások érték Ukrajnát. Egy központi régióban található repülőteret is találat ért. Az ukrán légierő szóvivőjének közlése szerint hat cirkálórakétából a légvédelem négyet lelőtt, kettő azonban egy működő repülőteret talált el a központi Kropivnyickij város közelében. Ezeken túl Szumi régióban öt iráni gyártmányú drónból kettő mért csapást. Megtámadták Kijevet is, de a légvédelem minden lövedéket megsemmisített.

Újabb tüzérségi támadás Belgorod ellen

Ketten meghaltak, és többen megsebesültek az oroszországi Belgorod régiót ért ukrán tüzérségi tűzben szombaton – közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram üzenetportálon. „Reggel óta az ukrán fegyveres erők tűz alatt tartják Sebekino körzet településeit" – írta Telegram-üzenetében Gladkov. Közölte, hogy a rakéták magánterületen csapódtak be Valujki határváros közelében. A Reuters két, a dpa hat sebesültről számolt be. Köztük két gyermek is van.

A kormányzó pénteken bejelentette, hogy több mint 2500 embert evakuáltak a körzetből, tekintettel arra, hogy ott már nem biztonságos a tartózkodás. Orosz források a napokban fokozott ellenséges aktivitásról számoltak be Észak-Ukrajnából. Gladkov öt halottról és 16 sebesültről adott hírt a belgorodi térséget ért ukrán tüzérségi támadás következtében pénteken, pontosítva a korábbi, kisebb számokat.

Nyitókép: Volontőrök ételt osztanak a háttérben látható megrongált harkivi épület lakóinak (Fotó: AP via Beta)