2024. március 19., kedd

Hogyan fejeződik a tanév a gyakorlatban?

Június 20-ig a tanulók előtt nyitva állnak az osztálytermek és lehetőségük lesz javítani az osztályzataikat – erősítette meg az oktatási minisztérium a nemrégiben meghozott határozatát, mi szerint az idei tanév korábban befejeződik. Mint ismeretes, a szerb államvezetés az általános és középiskolákban történt tragédiák miatt úgy döntött, hogy a második félév országszerte kedden, azaz június 6-án fejeződik. A tanárokban, a szülőkben és diákokban azonban számos kétség merültek fel a hirtelen meghozott döntés kapcsán.

A belgrádi iskolaigazgatóság vezetője, Dragan Filipović a Szerbiai RTV vendégeként elmondta, hogy a korai tanévzárásról nem határzott elhamarkodottan az államvezetés. A tragédiát követően a Vladislav Ribnikar Általános Iskola 1100 diákjából 850-en visszatértek az iskolapadokba, de a tanulókon érződött a fáradság és a bizonytalanság, így a tanárok a tananyag átadása helyett sokszor döntöttek a beszélgetés és a lazább tevékenységek mellett. Hasonló hangulatról érkezett jelentés a többi belgrádi iskolából is – hangsúlyozta a fővárosi iskolaigazgatóság vezetője. Hozzátette: már egy hónapja teljesen kizökkentek a komfortzónából a hazai oktatási intézmények.

Filipović kiemelte, hogy az iskolákban megtartják a tanári gyűléseket, a pedagógusok és a szülők tanácsainak üléseit, és az ezeken született döntések értelmében folytatják az aktivitásokat június 20-ig, amikor véglegesen lezárják a tanévet.

HOGYAN ZÁRJÁK LE AZ OSZTÁLYZATOKAT A TANÁROK?

Az oktatási minisztérium közleménye szerint az osztályzatok lezárásánál figyelembe kell venni azt a szabályzatot, amely egyébként a kevesebb osztályzattal rendelkező gyerekek év végi értékeléséről rendelkezik. A tanároknak ugyanis keddig javasolni kell a záróosztályzatot, a diákok pedig eldönthetik, hogy szeretnének-e javítani. Ha van ilyen igény, akkor a tanár javasol erre a célra egy órát, amely összhangban van az érvényes órarenddel. Ettől csak akkor térhet el, ha az adott iskolában egyébként is változó menetrenddel dolgoznak, vagy pedig ha a szülő nem szeretné, hogy gyermeke visszatérjen az iskolába.

MEDDIG MŰKÖDNEK AZ ISKOLAI NAPKÖZIK?

A belgrádi iskolaigazgatóság vezetője hangsúlyozta, hogy az iskolai napközik június 20-ig folytathatják a munkát. Ugyaneddig dolgozhatnak az iskolaépületekben működő óvodák is.

A minisztérium ugyanis azt javasolta az iskoláknak, hogy kérdőívvel mérje fel a szülők igényeit és kívánságait ezzel kapcsolatban. A felmérés eredményét figyelembe véve kell tehát dönteniük az iskoláknak arról, hogy az iskolai napköziket hogyan működtetik a tanév végéig. Az egész napos tanítást, mint az oktatás és nevelés különleges formáját a továbbiakban is lehetővé kell tenni a tanév végéig – áll a közleményben.

MI LESZ A KIRÁNDULÁSOKKAL?

A kirándulásokat csak a szülők kérésére halasztják el abban az esetben, ha az iskola nem szerződött még le az utazási ügynökséggel – hangsúlyozta Filipović. Egyébként a tervezett dátumon megvalósítják az utazásokat.

A fővárosi iskolák vezetője a beszélgetés folyamán kiemelte, hogy a tragédiával érintett diákokkal szakemberek foglalkoznak a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, ahol kilenc tanuló és egy biztonsági ember vesztette életét. A pszichológusok és terapeuták a tanév lezárásától függetlenül addig folytatják a munkát, ameddig szükségesnek ítélik meg.

Nyitókép: (Dávid Csilla felvétele)