2024. április 19., péntek

EU: Negatív következménye lesz, amennyiben nem tér vissza a béke Észak-Koszovóba

"Az Európai Unió határozottan elítéli a polgárok, a hatóságok és a média elleni erőszakos cselekményeket Koszovóban Az erőszak elkerülhető lett volna, és a jövőben is kerülni kell" – áll Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő által a 27 tagország nevében kiadott közleményében.

A Josep Borrell által aláírt nyilatkozatban Belgrádot és Pristinát felszólítják, hogy azonnal és feltétel nélkül tegyenek intézkedéseket az eszkaláció enyhítésére, hagyjanak fel a megosztottság retorikájával, és tartózkodjanak minden további összehangolatlan lépéstől.

Hangsúlyozzák, hogy sürgősen helyre kell állítani a békét. Az Európai Unió kész határozott intézkedéseket végrehajtani, amennyieben nem sikerül megoldást találni a feszültségre, tehát ez következményekkel fog járni – áll a közleményben. Hangsúlyozták azt is, hogy Pristina haladéktalanul függessze fel a rendőrségi műveleteket a Koszovó északi részén található önkormányzati épületek közelében.

A polgármestereknek ideiglenesen más helyiségekben kell ellátniuk feladataikat, továbbá minél előbb előrehozott választásokat kell kiírni mind a négy településen, és teljes körűen inkluzív módon kell megszervezni.

– Ezeken a választásokon számítunk a koszovói szerbek részvételére – áll a közleményben.

Az Unió aggodalmának egyébként az is hangot adott, hogy emelték a szerb erők harci készültségét. 

Nyitókép: Pixabay