2024. március 29., péntek

Az értékek megőrzésére és továbbadására fókuszálva

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Értéktár módszertani könyvét mutatták be Zentán

Zentán csütörtökön mutatták be az Így gondozd a kincseidet című módszertani könyvet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában. A kiadvány célja, hogy jógyakorlat – gyűjteményként szolgáljon válogatást közölve az elmúlt évek értékmegőrző, értékteremtő programjaiból elsősorban a helyi kezdeményezésekre, a civil szervezetek, művelődési egyesületek programjaira fektetve a hangsúlyt.

A kötetet a szerzők, Fehér Viktor, Resócki Rolland és Resócki Vázsonyi Csilla mutatták be. Az esemény vendége volt Hajvert Lódi Andrea, a Bácsfeketehegyi Települési Értéktár Bizottság elnöke, valamint Vígi László, a Wemsical Szerbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnöke, a magyarkanizsai fürdő- és közösségépítő kaláka egyik szervezője. A jelenlévőket Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI megbízott igazgatója köszöntötte és örömének adott hangot, hogy más településekről is nagy számban érkeztek érdeklődők a bemutatóra.

– Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokan itt vannak ma, hiszen ez azt jelenti, hogy érdeklődnek az értékek iránt. Az anyaország segítségével 2012-ben elindult az értéktár mozgalom és 2015-ben tették lehetővé, hogy a határon túl is elindulhasson az értékfeltárás. Zentán és Vajdaságban is 2016-tól folyamatos az értékek begyűjtése. Az elmúlt időszakban sok szép szellemi, kulturális és épített örökség került be a Vajdasági Magyar Értéktárba. Most ennek apropóján mutatunk be egy nagyon szép kiadványt, ami a VMMI és az értéktár gondozásában jött létre – fogalmazott Kormányos Katona Gyöngyi.

Fehér Viktor, a Vajdasági Magyar Értéktár elnöke elmondta, hogy a kiadvány tavaly készült el három szerző tollából.

– Én a szervezői feladatokat láttam el a könyv készítése során, illetve Észak-Bánságra fókuszálva azokat a jógyakorlatokat vettem sorra, amelyekről úgy gondoltuk, hogy hasznosak lehetnek az egész vajdasági magyar közösség számára. A többiek is a saját területüket foglalták össze. A szerzőtársaim a könyv második részét képező esettanulmányok megírását vállalták. A könyvben én leginkább a Törökkanizsáért Egyesülettel és a Banaticum Kutatóközpont tevékenységével foglalkoztam. Úgy jött az ötlete ennek a kiadványnak, hogy láttuk, 2015 óta, amióta működik az értéktár mozgalom Vajdaságban is, mennyi települési érték és közösség jött össze. Szerettük volna mi is kifejezni valamilyen módon azt, hogy büszkék vagyunk rájuk, valamint egy magyarországi példát látva jógyakorlatként megismertetni azt a többi vajdasági magyar közösséggel is – fogalmazott Fehér Viktor.

Fehér Viktor, Resócki Rolland és Resócki Vázsonyi Csilla mutatták be a könyvet Hajvert Lódi Andrea és Vígi László vendégek társaságában (Gergely Árpád felvétele)

Fehér Viktor, Resócki Rolland és Resócki Vázsonyi Csilla mutatták be a könyvet Hajvert Lódi Andrea és Vígi László vendégek társaságában (Gergely Árpád felvétele)

Resócki Vázsonyi Csilla, a VMMI munkatársa elmondta, hogy több gasztronómiai leírás is került a könyvbe, olyan mint például a bácskossuthfalviak Torkos csütörtök című programja.

– Ez azért volt nagyon érdekes, mert több átalakuláson ment keresztül a program. Ahogy változtak a feltételek, mindig átalakították, de nem engedték el, hanem ragaszkodtak hozzá, hogy valamilyen formában megvalósuljon. A könyvbe két szempont alapján választottam ki a programokat. Az egyik az volt, hogy valamilyen helyi örökségelemet, helyi értéket dolgozzanak fel, a másik szempont pedig a közösségépítés ereje volt – mondta a szerző.

Resócki Rolland, a könyv egyik szerzője rámutatott arra, hogy a rövid tanulmányok mellett két hosszabbat is készített. Hozzátette, hogy az egyik az életképek a Tisza-mentéről elnevezésű táncos előadás volt, a másik pedig az adai betlehemezésről készült.

– A legfőbb oka az, hogy mindkettőnek oszlopos tagja vagyok. Az életképek a Tisza-mentéről előadás, a Vajdaság Tisza-mentének a táncéletét dolgozza fel és foglalja össze egy ünnepkörbe. Ez egy komoly projekt volt, amelyet egy közel 10 éves kutatómunka előzött meg a táncélet terén. Az adai betlehemezést a Vadvirág Hagyományápoló Kör egyesület 30 éve folyamatosan feldolgozza a helyi hagyományokra építve. Én magam is gyűjtöttem hozzá anyagot, ebből dolgozunk és ezt tanítjuk generációkról-generációkra a gyerekeknek. A könyv irányt mutat, ötleteket ad, ezért is készült. A rövid tanulmányok is arról szólnak, hogy milyen érdekességek és lehetőségek vannak, hogy beindítsa az ember fantáziáját – mondta Resócki Rolland.

Nyitókép: Fehér Viktor, Resócki Rolland és Resócki Vázsonyi Csilla mutatták be a könyvet Hajvert Lódi Andrea és Vígi László vendégek társaságában (Gergely Árpád felvétele)