2024. május 10., péntek

Az egészségért és a tudásért kerekedtek fel

Kerékpártúrán a pacséri általános iskola diákjai és tanárai

Az idén második alkalommal kerekedett fel a pacséri Moša Pijade Általános Iskola diáksága, hogy tanáraik kíséretében kerékpárjaikon Krivaja felé vegyék az irányt. Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő elmondta, hogy a biciklitúrán a diákság közel 80 százaléka részt vett, több szülő kíséretében.

– Az egészségért és a tudásért szervezett második túránkon összesen 130-an vettünk részt, idén is Krivaját, illetve a víztározó tó partján kialakított kirándulóövezetet vettük célba, kerékpárutakon, határutakon haladva. Elsősorban a diákok megmozgatása, a számítógép, a digitális világ bűvköréből való kibillentése volt a célunk, nem mellékesen, hogy bővítsük a tudásukat, hogy közelebb kerüljenek a természethez – kezdte a beszélgetést az igazgatónő, aki hozzátette, hogy a tavaly startolt programnak már első alkalommal nagyon jó visszhangja volt, a gyerekek idén is örömmel jelentkeztek.

– Tavaly a közös játékra, ezen belül a csapatszellem fejlesztésére helyeztük a hangsúlyt. Az idén szintén közösségben gondolkodtunk, ezúttal a bennünket körbevevő természetről való tudás bővítését tűztük ki célul. Igyekeztünk rávezetni a gyerekek figyelmét, hogy milyen növények találhatóak meg körülöttünk, hogy mi a nevük, a népi gyógyászat mire használja őket, a gyógynövényeket hogyan kell leszedni. A diákokat korosztálytól, tannyelvtől függetlenül vegyes csoportokra osztottuk fel. Azaz egy-egy csoportban jelen voltak az elsőstől a nyolcadik osztályig, az a és a b osztályosok közül is keverten. Az volt a cél, hogy növényeket gyűjtsenek, azt nyomtassák le. A későbbiek folyamán egy plakátot kell összeállítani, amit magyar és szerb nyelven is el kell látni szójegyzékkel, valamint a latin megnevezését is fel kell írni, illetve néhány szóban elő kell majd adniuk, hogy mit gyűjtöttek – tette hozzá az igazgatónő, aki arról is szólt, hogy reálisan gondolkodva ma már nem tudjuk „kivenni” a gyerekek kezéből a mobiltelefont. Ugyanakkor rávezethetjük őket arra, hogy hasznos tudást is közvetítenek a digitális eszközök.

Az iskola pólójában, fényvisszaverő mellényben kerekeztek a diákok

Az iskola pólójában, fényvisszaverő mellényben kerekeztek a diákok

– Azokat a gyógynövényeket, amiket nem ismertek a gyerekek, a mobiltelefonjuk applikációjával tudták beazonosítani, információkhoz is juthattak róluk. Mivel nem mindenkinél volt internettel is rendelkező mobiltelefon, ezért tanítási nyelvtől, korosztálytól függetlenül együtt kellett működniük, hogy információhoz jussanak, illetve a feladat megoldásához. A kirándulás alkalmával egy szabadtéri órát is tartottunk – hangsúlyozta az igazgatónő.

A túrát a tartományi oktatási titkárság anyagi támogatásának köszönhetően tudták megszervezni, illetve ízletes uzsonnával megvendégelni a résztvevőket. A részt vevő diákok a plakátok bemutatása alkalmával szerény ajándékban is részesülnek. A pacséri tanintézmény a programot nemzetközivé is teszi azzal, hogy felkéri a somogyfajszi és a kisújszállási testvériskoláit, csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és ők is szervezzenek kerékpártúrát, gyűjtsenek

Nyitókép: Az iskola pólójában, fényvisszaverő mellényben kerekeztek a diákok