2024. április 26., péntek

Maroknyi bánáti föld útravalóra

Ballagás a muzslyai Emmausz kollégiumban

A muzslyai Emmausz fiúkollégiumban szerdán tíz érettségiző búcsúzott el Kalapis Sztoján atyától, a nevelőtanároktól és kollégista társaiktól. A Mária szent neve plébániatemplomon végzett munkálatok miatt a hálaadó szentmisét ezúttal a kollégium kápolnájában tartották meg. A ballagók tarisznyájába egy imakönyv, emléklap, maroknyi bánáti föld, hamuban sült pogácsa, ceruza és az egymásról írt jellemzés került.

– Tízen fejezték be a középiskolát az idén. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindannyian jó eredménnyel zárják az évet. De a többi diákunk is – különösen az elsősök – az idén nagyon jól teljesítettek: 95 százalékuk kitűnő tanuló volt. Ez nagyon szép eredmény, ennek mi is örülünk és számítunk arra, hogy majd a jövőben is megállják a helyüket – mondta Kalapis Sztoján atya, a kollégium vezetője.

A korosztályváltás búcsúzással jár, ami nem könnyű, még a fiúknak sem.

– Kamaszként jöttek ide és mondhatjuk azt, hogy felnőtt emberként hagyják el a kollégiumot. Az itt töltött éveik során arra törekedtünk, hogy olyan értékeket adjunk át nekik, amiket egész életük folyamán értékesítenek és felelősségtudatosan, felelősségteljesen tudják majd élni életüket – mondta Gabona Ferenc nevelőtanár.

Az Emmausz fiúkollégium nemcsak kiváló tanulási és lakhatási feltételeket nyújt, hanem közösségi életre is tanítja az ide érkező fiatalokat.

– Az elmúlt négy év nagyon tökéletes volt, mivel nagyon sok emberrel megismerkedtem, nagyon sok tapasztalatot szereztem. Itt nem csupán a tanulásban segítenek, hanem az életre is felkészítenek bennünket. Ez nagyon nagy előrelépést jelentett számomra – értékelte Huszka László ürményházi érettségiző.

A szórványkollégium elsősorban a bánáti fiatalokat segíti abban, hogy továbbtanuljanak anyanyelvükön, a nagybecskereki középiskolákban.

– Itt tényleg megtaláltam önmagamat, megtaláltam a társaságot, azokat az embereket, akikkel jól érzem magam. Biztos, hogy soha nem fogom elfelejteni az itt eltöltött perceimet, óráimat. Szerettem itt lenni, azért mert megértettek, ha volt valami gondom, azt közösen megbeszéltük – mondta Martinek István torontálvásárhelyi végzős tanuló.

Az érettségiző fiatalok a tanév végén befejezik a tanulmányaikat Nagybecskereken és szétszélednek a nagyvilágba. Lesznek, akik majd folytatják az iskoláztatást, mások munkába állnak. De az itt eltöltött három, illetve négy év örökre megmarad mindegyikőjük emlékezetében, a kollégiumban pedig várják az új kollégistákat.

Nyitókép: (Kecskés István felvétele)