2024. április 26., péntek

Újabb átverés terjed a Facebookon

A FB-fiókunkat is elveszíthetjük, ha felelőtlenül minden linkre rákattintunk

Az internetes csalók újabbnál újabb ötletekkel igyekeznek elérni, és átverni a hiszékeny, és nem utolsósorban kíváncsi felhasználókat az adataik ellopása érdekében.

Most éppen ismét a Facebookon keresztül, halálhírekkel igyekeznek becsapni a közösségi oldal felhasználóit – írja az N1 hírportál a Daily Mail brit napilap írása nyomán.

A felhasználók oldalán vagy a Messengeren keresztül a többi között „Nézd, ki halt meg!", „Nem hiszed el, ki halt meg!", „Borzasztó, nézd, ki halt meg!", „Nem fogod elhinni, ki halt meg!" kezdetű üzenetet küldenek, és „természetesen" nem is árulják el, hogy kiről van szó, ehelyett egy linket csatolnak, annak reményében, hogy az illető rákattint erre.

Aki ezt megteszi, komoly bajba kerülhet, különösen abban az esetben, amennyiben a megnyíló oldalon kitölti a kérdőívet, amelyben azt kérik a gyanútlan felhasználótól, hogy írja be a Facebookon használt felhasználói nevét és jelszavát. Amennyiben az illető ezt elvégzi, a csalók hozzáférnek a fiókjához, és a hamis információt tartalmazó üzenetet szétküldik az ismerőseinek, számára pedig elérhetetlenné teszik a a fiókját.

Ha a fiókjához például internetes vásárláshoz szükséges számlaadatokat is társított, akkor akár a számlán lévő pénzösszeget is ellophatják a csalók, vagy meg is zsarolhatják a hamis linkekre rákattintó felhasználót.

Nyitókép: Illusztráció (N1)