2024. március 19., kedd

Štamparija "Mađar soa" se seli

U pogonu u zgradi sedišta počinje demontaža mašina, a nakon preseljenja biće pokrenute i nove investicije

Ovaj dan se može nazvati radosnim, jer se već vidi kraj jednog veoma dugog proces, izjavio je Ištvan Pastor, predsednik pokrajinske skupštine, lider Saveza vojvođanskih Mađara, nakon obilaska pogona na Telepu štamparije „Forum” D.o.o. Magyar Szo Kft-a u Novom Sadu, koga su dočekali Edvina Erdedi, v.d. direktora „Mađar soa” i menadžment ovog preduzeća. Naše novinsko-izdavačko preduzeće je ugostio političara povodom skorašnjeg završetka izgradnje nove hale štamparije, kada će se početi sa preseljenjem štamparskih mašina iz sedišta u ulici Vojvoda Mišića broj 1, u novoizgrađenu modernu halu štamparije u ulici Laze Nančića pod brojem 47. Ovim se ostvaruje dugo planirano objedinjavanje pogona štamparije „Forum” D.o.o. Magyar Szo Kft-a.

– Sam proces je započet još 2017. godine, kada je „Mađar so” od mađarske vlade dobio subvenciju od oko milion i po eura u dinarskoj protivvrednosti za razvoj pogona štamparije i izmeštanje štamparskih mašina iz ulice Vojvode Mišića, nakon završetka izgradnje ove nove hale. Proveli smo više od pet godina sređivajući razne dokumente, a nakon što su svi ostali poslovi završeni za otprilike pola godine, možemo barem reći da smo pri kraju procesa u vezi sa izgradnjom, rekao je Pastor pri poseti.

(Foto: Čila David)

(Foto: Čila David)

Prvog juna će se započeti sa preseljenjem štamparskih mašina, koje će se odvijati u dve faze, kako bi proces proizvodnje bio nesmetan.

– Planirano je da sve mašine budu premeštene ovde do kraja septembra, odnosno od tog trenutka će se rad štamparskog pogona potpuno odvijati u ulici Laze Nančića. Ovo istovremeno stvara preduslove da nastavimo sa daljim razvojnim investicijama u sedištu „Mađar soa” u ulici Vojvode Mišića. I za njih je već obezbeđen finansijski okvir, podvukao je Pastor.

JASLICE, MUZEJ, SALA ZA MANIFESTACIJE, KAFE

Kao što je poznato, kroz renoviranje i adaptaciju ispražnjenog prostora na lokaciji izmeštene štamparije u sedištu „Mađar soa”, planirana je realizacija više društvenih sadržaja. Tako će, na primer, biti izgrađene jaslice i vrtić, koji će funkcionisati kao izdvojeno odeljenje „Vackora”. Pored toga, biće napravljen muzej štamparije, koji će obeležiti delatnost štamparske industrije vezano za „Mađar so”, koja je definisala prethodne decenije, ali je i dalje važan deo delatnosti. Biće stvoreno i jedno multifunkcionalno građevinsko krilo, gde će se organizovati konferencije, koncerti i drugi kulturni sadržaji. Izdavački zavod Forum će samostalno organizovati svoju kafe-knjižaru na istom mestu. Pastor je istakao, da će nastali društveni prostor biti pogodno mesto za kvalitetan, zahtevan i konkurentan rad.

BIĆE PRESELJENO U ROKU OD ČETRDESET DANA

Edvina Erdedi je ocenila, da su značajna ulaganja omogućena podrškom matice u 2017. godini, uz posredovanje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, SVM-a i Ištvana Pastora. Ona je podsetila, da je 2019. godine renovirano i uređeno sedište „Mađar soa” u Novom Sadu, ali je preduzeće kupilo i četiri štamparske mašine.

(Foto: Čila David)

(Foto: Čila David)

– Građevinsku dozvolu za izgradnju nove hale štamparije u ulici Laze Nančića dobili smo 28. novembra 2022. godine. Ovo je bilo je jedno veoma dugo iščekivanje, jedan dug administrativni put, koji je nas doveo do ove tačke. Hala je izgrađena za samo šest meseci, a danas prisustvujemo njenoj primopredaji. Demontaža mašina, a zatim njihovo preseljenje i puštanje u rad ovde, sada može da počne. Prema našim proračunima, selidba će trajati ukupno četrdeset dana, i odvijaće se u dva kruga. Na ovaj način ostvarujemo jedan dugo negovan san, objedinjenje štamparije, kao i radnog procesa, ocenila je Edvina Erdedi.

Ona je dodala, da treba razmotriti i primanje novih radnika u štamparski pogon, a novi uslovi rada mogu biti atraktivni za mlade zaposlene, pored toga, ovim objedinjavanjem se mogu postići i uštede, rekla je direktorica ove novinsko-izdavačke kuće.

Nyitókép: (Foto: Čila David)